2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Élelmiszer

Nem értik az almadömpinget - Rászállnak az oroszok a szerbekre

Gyanúsnak találja a megnövekedett szerb almaexportot Oroszország. Az embargót kihasználva egyre több szerb cég foglalkozik élelmiszer-kivitellel, és ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy jelentősen nőtt az éves almaexport. Moszkva viszont azt feltételezi, hogy egyes uniós országok - szerb közvetítéssel - kijátsszák az orosz embargót. A szerb hatóságok az esetek kivizsgálását ígérik.
 
 

A megnövekedett szerb almaexportot Belgrád az orosz embargóval magyarázza. Szerintük azért nőtt 48 százalékkal, mert Oroszország megtiltotta az Európai Unióból származó élelmiszerek importját - közölte a Vecernje Novosti.

Az oroszok viszont azt gyanítják, hogy az EU több tagállama, főleg Lengyelország igyekszik megkerülni az embargót és eljuttatni az áruját az orosz piacra. Az a híresztelés is felmerült, hogy Görögországból és Macedóniából is szerbiai és bosznia-hercegovinai közvetítéssel jut gyümölcs Oroszországba. 

Már a sertéshús is botrányt okozott
Tavaly júniusban már kisebb botrányt okozott, hogy az Oroszországba küldött szállítmányokban szerb eredetűnek tüntettek fel uniós országokból származó sertéshúst. Az embargó miatt intenzívvé vált a már importált termékek tovább exportálása (reexport). A szerb miniszterelnök akkor határozottan kiállt az átcímkézéssel szemben. Azóta néhány kisebb csalásra fény derült, ezért a megelőzés érdekében a szerb hatóságok szigorítottak a vámvizsgálatokon.


Szerbiából nemcsak almát, hanem körtét, cseresznyét és szilvát is nagy mennyiségben szállítanak Oroszországba. Emellett leginkább friss és fagyasztott gyümölcsöt, zöldséget, gyümölcslevet, sertés- és marhahúst, húsipari termékeket, sajtokat, jégkrémet, alkoholt, bort, napraforgómagot és kukoricát szállítanak. Az ország exportjának körülbelül a 10 százaléka irányul Oroszországba.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu