2018. június 20. szerda Rafael

Hírek - Élelmiszer

Nem kell tartani "majomfejű kutyáktól" az akadémia szerint

Állandó vitában áll a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) GMO-ügyben a kormánnyal – nyilatkozta Lovász László, az MTA elnöke. Az akadémia olyan előterjesztést készít, amellyel megpróbálja elérni, hogy a társadalom ne féljen „majomfejű kutyáktól és hasonló rémképektől”.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

„Én magam beszélgettem ugyanitt Orbán Viktor miniszterelnök úrral a GMO-ról, és ő nyilván joggal hivatkozott arra, hogy a társadalomban félelmek élnek ezzel kapcsolatban” – nyilatkozta az Indexnek Lovász László, aki szerint az MTA GMO-ügyben állandó vitában áll a kormánnyal. Hozzátette: most is próbálnak olyan előterjesztést tenni az akadémia nevében, ami lehetővé tenné, hogy ne akadjon el ezen a tudomány és a mezőgazdaság fejlesztése, és ezeket a félelmeket sikerüljön eloszlatni.

„Ne féljen senki majomfejű kutyáktól és hasonló rémképektől, és lássa, hogy az történik, hogy saját fajon belül javítjuk a génállományt" - fogalmazott az elnök. Reméli, hogy sikerül kompromisszumot kötni, ami a társadalom félelmeit figyelembe veszi, de nem akasztja meg a haladást. (Mint ismert, Magyarországon a GMO-k mezőgazdasági felhasználását az Alaptörvény is tiltja).

Szerinte az egész modern tudománytól tartanak az emberek. Ez a félelem nyilvánul meg például a génmódosított termékekkel szemben is. „Európában félünk tőlük, miközben Amerikában nem alakult ki ugyanez – ez jó példája annak a bizonyos információs buboréknak. Ha a környezetemben mindenki fél egy dologtól, akkor én is félek; ha senki nem fél, én sem” – jelentette ki Lovász László.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Hollósi Dávid
  igazgató
  Takarék Agrár Igazgatóság

  Adja fel hirdetését gyorsan, ingyenesen!

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu