Nem mindenki számíthat kártérítésre Brüsszeltől

agrarszektor.hu
Az Európai Bizottság egyelőre csak a lengyel almatermelők kártalanításáról tárgyalt az orosz embargó miatt kieső export miatt, a többi gyümölcs- és zöldségtermelő ügye csak érintőlegesen került szóba - írta a Gazeta Wyborcza pénteken.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Marek Sawicki lengyel mezőgazdasági miniszter kezdeményezésére ezen a héten létrehozott tárcaközi bizottság csütörtökön tárgyalt Brüsszelben arról, milyen uniós kártalanításra számíthatnak a lengyel gazdák az orosz importilalom elrendelése után. Bár Lengyelországot elsőként sújtották a moszkvai ellenlépések, a tárgyalást az is befolyásolta, hogy azóta Oroszország az egész unióra kiterjesztette az agrártermékek beviteli tilalmát.

Az Európai Bizottság 400 millió euróból kártalanítaná a tagállamokat
Az Európai Bizottságnak 400 millió eurós (125 milliárd forint) alap áll rendelkezésére ahhoz, hogy kártalanítsa az EU-tagállamok mezőgazdasági termelőit az orosz élelmiszer-embargó miatt - közölte az EU kereskedelmi biztosa pénteki belga médiajelentések szerint.

Karel De Gucht azokra a sajtóban megjelent értesülésekre reagált, amelyek szerint a tagországok kormányai kompenzációt készülnek kérni az Európai Bizottságtól az orosz export kiesése miatt. Többek között francia, görög termelők és a lengyel kormány is fölszólította az Európai Uniót, hogy térítse meg az orosz embargó miatt keletkezett kárukat vagy vezessen be ártámogatást. Az EU illetékesei egyelőre hivatalosan nem foglaltak állást a kérdésben.

A lengyel lap úgy tudja, hogy a tárgyalás során az Európai Bizottság képviselői elsősorban az almapiac helyzetét elemezték, annak ellenére, hogy a lengyel fél rámutatott: a lengyel termelők szempontjából fontos más agrártermékek piaca is, mivel például a paprika-, káposzta-, gomba-, ribizli-, meggy-, paradicsom, illetve a fagyasztott zöldség értékesítése is hátrányos helyzetbe került. A lap úgy értesült: a tárgyalás lengyel és uniós résztvevői egyaránt úgy látják, nehéz lesz a nagy almamennyiséget értékesíteni. A lengyel fél különböző megoldási javaslatokat tett, amelyek az EU részéről érdeklődésre találtak - írta a lap. Ilyen volt a biodegradáció (szervesanyag-lebontás) a gazdaságokban, mint legolcsóbb megoldás. A lengyel fél javasolta továbbá, hogy terjesszék ki a leginkább rászoruló termelőknek nyújtott segítséget a friss gyümölcsre, zöldségre, illetve az azokból készült termékekre is.

Részletesebb javaslatok Dacian Colos agrárügyi uniós biztos és Marek Sawicki tárgyalásától várhatók, melyre jövő hét keddjén kerül sor. Lengyelország legalább 700 millió dollárra becsüli az agrártermékek exportjára kivetett orosz tilalom okozta veszteségét. Varsó az EU mintegy 300 millió eurós Szolidaritási Alapjától vár kárpótlást, illetve új piacok felkutatásában látná a megoldást. Csütörtökön a lengyel mezőgazdasági miniszter bejelentette: Lengyelország a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) vitarendezési testületéhez fordul az orosz embargó miatt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?