Nem tetszik a gazdáknak, hogy ilyen későn kaptak agrárminisztert

agrarszektor.hu
Negyedévet kellett várni arra, hogy vezetőt kapjon az amerikai agrártárca. Sonny Perdue végre zöld lámpát kapott a szenátustól, de még mindig nem tudni, hogy az FBI nemzetbiztonsági átvilágításán bukott-e meg, vagy más oka volt a komoly késlekedésnek. Az új minisztert nem sokan irigylik, hiszen ötödével csökkentett büdzsével kell nekivágnia majd a 2018-as évnek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Végre jóváhagyta Sonny Perdue egykori georgiai kormányzó kinevezését az agrártárca élére az Amerikai Egyesült Államok szenátusa. A január 20-án hivatalba lépett Donald Trump kormányának már csak ez, és a munkaügyi miniszteri posztja volt betöltetlen. Az elnökre nem vet jó fényt a hosszas huzavona, hiszen a vidéki szavazók kétharmada rá szavazott, és a farmerek alighanem az ügyeik iránti érdektelenségként értelmezik a jelentős késlekedést.

Az amerikai törvényhozók 87-11 arányban szavaztak Perdue mellett, aki így elfoglalhatja helyét a tárca élén (ami az USA-ban minisztériumi szintű államtitkárságot jelent). A jelölt személyét előzetesen a szenátus mezőgazdasági bizottsága is jóváhagyta, annak ellenére csupán egyetlen ellenszavazattal, hogy néhány közép-nyugati szenátor kifogásolta, amiért Perdue nem kifejezetten mezőgazdasági termeléssel foglalkozó államból származik. 1994 óta valóban ő lesz az első olyan miniszter, aki valamelyik déli államból érkezett.

A 70 éves új agrárminiszter kinevezése január óta húzódott. Sajtóértesülések szerint bizonyos cégeiből adódó gazdasági összeférhetetlenség miatt, vagy az FBI kötelező nemzetbiztonsági átvilágításán nem ment át azonnal, ám ezeket az információkat azóta sem erősítették meg. Elképzelhető, hogy Perdue is vonakodott, hiszen bizonyos kérdésekben (például a mexikói és más külországi bevándorlók idénymunkásként alkalmazásában) megengedőbb álláspontot képvisel Trumpnál.

A tárcavezető "előéletével" lényegében senkinek sem volt gondja, hiszen Perdue egy tejtermelő farmon nőtt fel, majd állatorvosi végzettséget szerzett, és több agráriummal kapcsolatos (műtrágyaipari, illetve szállítási) cége is van. Pénzszórásra viszont aligha lesz lehetősége, mert a tervek szerint a tárca büdzséjét 4,7 milliárd dollárral, vagyis 21 százalékkal tervezik csökkenteni 2018-ban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?