Nem változik a trend: júliusban is estek az agrárárak

agrarszektor.hu
Idén júliusban a mezőgazdasági termelői árak 5,1 százalékkal mérséklődtek az előző év azonos időszakához viszonyítva - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A növényi termékek ára 8,4 százalékkal alacsonyabb, míg az élő állatok és állati termékek ára 0,4 százalékkal magasabb volt, mint egy éve.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A gabonafélékért 5,6 százalékkal kellett kevesebbet fizetni júliusban, mint egy évvel korábban. A búza betakarításával és értékesítésével az árak csökkentek, de az árszint 4,6 százalékkal az előző évi ár felett volt. A kukoricánál 10 százalékos árcsökkenést mért a KSH. Az ipari növények ára 11,7 százalékkal, a burgonyáé 25,5 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál.

A zöldségfélék ára 1,2 százalékkal emelkedett 2013 júliusához képest. A termékcsoporton belül a zöldpaprikának, görögdinnyének és csemegekukoricának a legnagyobb a súlya ebben az időszakban, mindhárom terméknél 3-5 százalék közötti árcsökkenést figyelt meg a KSH. Jelentős súlyú még a paradicsom, ami azonban 46 százalékkal drágult.

A gyümölcsfélék ára 19 százalékkal maradt el az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A termékcsoporton belül ebben az időszakban döntő súlyú a meggy és a sárgabarack értékesítése. A meggy ára 40 százalékkal csökkent a termésmennyiség jelentős növekedése miatt. A sárgabarack ára 27 százalékkal növekedett.

Az élőállatok termelői árszintje júliusban 1,4 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A vágósertés termelői ára 3,1 százalékkal nőtt. A baromfi ára összességében 5,6 százalékkal maradt el a 2013. júliusitól. Az állati termékek ára 4,5 százalékkal volt magasabb júliusban az előző év azonos időszakához képest. A tojás ára 0,5, a tej termelői ára 5,5 százalékkal nőtt.

Az év első hét hónapjában 9,4 százalékkal csökkentek a mezőgazdasági termékek termelői árai 2013 azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek ára 14,8 százalékkal visszaesett, míg az élő állatok és állati termékeké 0,8 százalékkal emelkedett.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?