2021. október 21. csütörtök Orsolya

Hírek - Élelmiszer

Nem vesznek meg akármit az emberek: egyre fontosabb az élelmiszerek csomagolása

A fenntarthatósággal kapcsolatos információk egyértelmű és sikeres fogyasztói kommunikációja elengedhetetlen a csomagolás-fejlesztések sikere szempontjából. Az Innova Market Insights piackutató szerint 2020-ban ez egy kulcsfontosságú trendnek tekinthető, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
 
 

A piackutató cég felmérése alapján a fogyasztók fenntarthatósággal kapcsolatos elvárásai magasabbak, mint valaha, és ez arra késztetik a vállalatokat, hogy prioritásként kezeljék azt különös tekintettel a műanyag hulladékok csökkentésére. Vagyis az élelmiszeripar egyre inkább elkötelezi magát a tudatos fogyasztói elvárások megválaszolása mellett, hangot adva ennek a csomagolásokon, írta meg a NAK. Az Innova Market Insights mindemellett rendszeresen nyomon követi a globális fejleményeket és a fogyasztói tevékenységeket, amely alapján az idei év csomagolási trendjeit az alábbi öt pontban összegezte.

1. Környezeti fenntarthatóság felülete

A fogyasztói elvárások erősödésével a vállalatok a csomagolásokat a fenntarthatóság kommunikációjának felületeként kezelik. A 2015-2019 közötti időszakban vizsgált élelmiszerek csomagolásának több mint egyharmada fenntartható megoldásból származott (pl. újrahasznosított, újrahasznosítható). A kommunikáció számtalan megoldását közvetíthetik a csomagolások, mint a logók, a mentességre (pl. műanyag), az energia hatékony előállításra, vagy akár az újrahasznosított anyagokra utaló feliratok.

2. Műanyagok körfogása

A körforgásos gazdálkodás jelentőségének fokozásával az újrahasznosított műanyagok felhasználása is számos iparágban növekszik. Ennek köszönhetően az újrahasznosított műanyagok aránya bizonyos termék esetében már eléri a 100%-ot. Mindennek köszönhetően a hulladéklerakók terheltsége jelentősen csökken és a környezeti szennyezettség is visszaszorítható.

3. Házhoz jövő fenntarthatóság

Az online kereskedelem dinamikus növekedése egyre több erős hullámkarton csomagolást igényel. A strapabíró, könnyű, újrahasznosítható és egyedi élményt nyújtó dobozok fejlesztése kiemelt fontossággal bír. Mindemellett az egyszer használatos töltőanyagok fenntarthatósága is komoly kihívást jelent a fejlesztőknek.

4. Átláthatóság a csomagolás segítségével

Az átláthatóság fokozódása számos új megoldás terjedését eredményezi. Az IoT (tárgyak az internetre) a QR-kódok, az NFC (közeli rádiófrekvenciás kommunikáció) és a blockchain megoldásokhoz elengedhetetlen a csomagolási felület biztosítása.

5. Növényi csomagolás

A megújuló forrásokból biztosított biológiailag lebomló és komposztálható csomagolási alternatívák fejlesztése egyre nagyobb figyelmet kap. A munkák fókuszában a cellulózalapú anyagok állnak. A lebomló és komposztálható csomagolóanyagok fejlesztését és hasznosítását főként a snack és édesipari vállalatok végzik.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu