Nem várt katasztrófát hozhat a Brexit az élelmiszerpiacon

MTI
Megállapodás nélküli Brexit esetén nem lenne teljes körű garancia arra, hogy Nagy-Britannia továbbra is exportálhat élelmiszert az Európai Unió piacaira - mondta kedden a mezőgazdaságért felelős brit szaktárca vezetője.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Michael Gove környezetvédelmi, élelmiszerügyi és vidékfejlesztési miniszter a brit mezőgazdasági termelők országos szövetségének (NFU) éves kongresszusán kijelentette: az Európai Unió egyértelművé tette, hogy minden brit élelmiszerre maradéktalanul érvényesítené a külső exportőrökkel szemben alkalmazott vámtételeket, ha a brit EU-tagság a kilépés feltételeiről szóló megállapodás életbe lépése nélkül szűnik meg. Gove szerint ez a brit juh- és marhahúsexport esetében legalább 40 százalékos, egyes darabolt húsfélékre 100 százalékot jóval meghaladó vámokat is jelenthet.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A miniszter szerint az ilyen vámterhek a brit agrártermékek drámai áremelkedését okozhatják az EU-piacon, miközben az unióban maradó országok "Spanyolországtól Romániáig" alig várják, hogy lecsaphassanak például a brit húsexport francia piacára. Ráadásul Ausztrália és Új-Zéland is vámmentesen exportálhat az Európai Unióba juhhúst a meghatározott kvóta erejéig, Nagy-Britanniának azonban megállapodás nélküli Brexit esetén még ilyen hozzáférése sem lenne az EU-piachoz.

A brit élelmiszerkereskedelem legnagyobb szereplőinek minapi felhívása szerint a hazai ellátásban is komoly gondokat okozhat a megállapodás nélküli Brexit. A Brit Kiskereskedelmi Szövetség (BRC) és a legnagyobb kiskereskedelmi forgalmazók a londoni alsóház képviselőinek címzett, január végén ismertetett közös levelükben hangsúlyozták: élelmiszerhiányhoz és áremelkedéshez vezethet, ha Nagy-Britannia szabályozatlan módon lép ki az Európai Unióból, és emiatt fennakadások keletkeznének a határforgalomban. 

A levél szerint az élelmiszerforgalmazó kiskereskedelmi hálózatok erre az eshetőségre készülve már hozzákezdtek a készletek felhalmozásához olyan élelmiszerekből, amelyek esetében ez lehetséges, de a fagyasztott és a hűtött élelmiszerek tárolására szolgáló összes raktár már megtelt. Ha lenne is azonban szabad raktározási kapacitás, a friss élelmiszereket nem lehet készletezni. A kiskereskedelmi forgalmazók egyébként sem tárolnak kétheti ellátásra elegendő raktárkészletnél nagyobb mennyiséget, és ha a beszállítói hálózatban zavarok támadnak, e készletek újratöltése is nehézzé válik - hangsúlyozták a felhívás aláírói.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?