2020. április 5. vasárnap Vince

Hírek - Élelmiszer

NETA-vita: határozott nemet mondanak a Surján-javaslatra

Nem támogatja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azt a javaslatot, amely a népegészségügyi termékadó (NETA) növelését célozza. Az adóemelés lehetőségét nemrég Surján László, a Kereszténydemokrata Néppárt alelnöke vetette fel. A kamara szerint viszont a NETA-t nem növelni, hanem csökkenteni kellene, mert a magyar élelmiszeripar adó- és járulékterhei messze meghaladják az európai versenytársakét.
 
 

Nemzetközi szinten is kiemelkedő mértékű az élelmiszerekre kivetett 27 százalékos hazai ÁFA, csakúgy, mint az élelmiszer termékpálya szereplőire kirótt élelmiszerlánc-felügyeleti díj és a NETA - közölte a NAK. A csökkenő fogyasztás és a növekvő állami elvonások a szükséges beruházások elmaradását, vállalkozások csődjét és több ezer munkahely megszűnését eredményezték. Az ágazatot az elmúlt három évben egyre nagyobb mértékben terhelték a különféle extraadók, összesen ötvenmilliárdos többletköltséget okozva a szektornak. 

Az ÉFOSZ is ellenzi a Surján-javaslatot
A közelmúltban Surján László a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) alelnöke beszélt arról, hogy pártja a népegészségügyi termékadó kiszélesítését javasolja. Ezt követően az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) is úgy foglalt állást, hogy nem ért egyet az elképzeléssel. Az ÉFOSZ szerint a leépülő kapacitások, a romló versenyképesség miatt a boltok polcain 90 százalékról 65 százalékra esett vissza a magyarországi termékek aránya az uniós csatlakozás óta. Ebben érdemi szerepe volt a népegészségügyi termékadó bevezetésének is, mivel aránytalanul sújtotta a kis- és középvállalkozásokat, jelentős gazdasági károkat okozva a számukra.

A NAK szerint a népegészségügyi mutatók javítása fontos társadalmi feladat, de ezt nem az egyes termékcsoportok megadóztatásával, hanem a valamennyi érintett közreműködésével létrehozott társadalmi összefogással kell megoldani. A kamara támogatja az „Együtt a fogyasztókért” elnevezésű kezdeményezést, amely a magyar élelmiszeripari cégeket ösztönzi arra, hogy kiemelt figyelmet fordítsanak a népegészségügyi szempontokra.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu