Nincs itt semmi botrány! - Brüsszel szerint nem létezik a kettős mérce

agrarszektor.hu
Kettős mérce nincs, eltérő receptúrák léteznek. Így összegezhető az Európai Bizottságnak (EB) a gyártókkal és fogyasztói csoportokkal folytatott megbeszélése, amelyen a Kelet-Európába eljuttatott, a magyar kormányzat által "silánynak" minősített nyugati élelmiszertermékek ügyét is megtárgyalták.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Nincs bizonyíték arra, hogy kettős mércét alkalmaznának a nyugat-európai élelmiszergyártók, vagyis nem megalapozott állítás, hogy a kelet-európai országokban "silányabb" minőségű, alacsonyabb tápanyag-tartalmú élelmiszertermékeket forgalmaznak. Erre a következtetésre jutott az Európai Bizottság (EB) a gyártókkal és fogyasztói csoportokkal folytatott találkozója után - írja a Foodnavigator.com oldal.

Az Európai Unió végrehajtó szerve 21 tagországból kapott bizonyítékok alapján nem tárt fel komoly piaci anomáliákat, az uniós FoodDrinkEurope szövetség igazgatója, Dirk Jacobs szerint ugyanis az országonként eltérő receptúrák még nem jelentenek kétféle minőséget.

Magyarország a közelmúltban jogszabály-tervezetet dolgozott ki a nyugati multik "silány" minőségű élelmiszertermékeivel kapcsolatban. A Brüsszel által jelenleg is vizsgált javaslat előírná, hogy ha egy multinacionális cég Magyarországon és Nyugat-Európában is forgalmaz egy-egy azonos terméket, de azok minőségükben, összetevőikben eltérnek, akkor azt a magyar vásárlók számára felirattal kellene jelezni.

Nincs bizonyíték keleti-nyugati megkülönböztetésre, bár összetevőbeli eltérések valóban vannak

-  mondta Dirk Jacobs. Példaként az Igloo halrudacskákat hozta fel, amelynél Ausztriában 65 százalékos a haltartalom, miközben Szlovákiában 58 százalék, akárcsak az Egyesült Királyságban, Hollandiában és Portugáliában forgalmazott változatokban.

Az eltérő, és néha szakmailag nem megalapozott vizsgálati módszerek miatt sok esetben nem is lehet valós összevetéseket végezni. A Magyarországon kapható Nescafé Classic 3 in 1 és az osztrák Nescafé 3 in 1 termékek közti eltérés is ebből eredhet, ezek ugyanis kétféle variációi ugyanannak a márkának. Az osztrák csomagoláson lévő felirat szerint a kávé tetején vékony krémréteg keletkezik az elkészítés során, míg ugyanezt a jelenséget nálunk a Nescafé Crema 3 in 1 nevű termék garantálja, a magyar vizsgálat során tehát nem megfelelő csomagokat hasonlítottak össze.

A mi változatunk ráadásul 9 százalék kávét tartalmaz, míg az osztrák csupán 7,9 százalékot.

Az EB szerint olyan vizsgálati módszerekre van szükség, amelyek alapján valódi és hiteles összehasonlításokat tehetnek az egyes nemzeti hatóságok. Mindezzel együtt a gyártók elismerték, hogy néha régiónként más-más receptúrákat alkalmaznak. Ezek az országonként eltérő ízlésből, bizonyos hozzávalókkal szembeni követelményekből adódnak (például az engedélyezett só-, zsír- és cukortartalom mértékéből).

A gyártók kinyilatkoztatták, hogy készek mindennemű együttműködésre az egyes nemzeti hatóságokkal, sőt nyílt napokat is szerveznek az üzemeikben az érdeklődő közönség számára. Az EB által koordinált következő megbeszélésre várhatóan októberben kerül sor.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?