2020. február 24. hétfő Mátyás

Hírek - Élelmiszer

Októberben lesz Budapesten a Víz Világtalálkozó

A Víz Világtalálkozót október 8. és 11. között rendezik meg Budapesten, amely a második félév egyik legjelentősebb diplomáciai eseménye lesz Magyarországon - mondta Baranyai Gábor, a Külügyminisztérium uniós ágazati politikáért felelős helyettes államtitkára.
 
 

Az esemény szervezői kedden a Vidékfejlesztési Minisztériumban adtak tájékoztatást a Magyarországon működő nagykövetségek munkatársai számára a rendezvényről. A tájékoztatón mintegy 40 ország képviseltette magát.

A Külügyminisztérium helyettes államtitkára jelezte, hogy az Áder János kezdeményezésére létrejött fórumon októberben várhatóan Budapestre érkezik az Egyesült Nemzetek Szervezete legtöbb tagállama és számos nemzetközi szervezet képviselője. A víz ugyanis olyan természeti kincs a világban, amely minden ember, így minden állam számára az egyik legfontosabb érték.

Magyarország többek között ezért is vállalkozott a Víz Világtalálkozó megrendezésére. Baranyai Gábor szerint az ország jelentős vízgazdálkodási tapasztalatai is indokolják, hogy helyt adjon egy ilyen rendezvénynek, együttműködési platformot teremtve a közös globális tevékenységre ezen a területen.

A helyettes államtitkár közölte: a tanácskozáson - amelyet a tudományos, az ifjúsági, a civil és az üzleti területek bevonásával kívánnak megrendezni - egyebek mellett szó lesz az ivóvíz- és szennyvízkezelés, az integrált vízgazdálkodás, valamint a vízügyi irányítás, beleértve a kapacitásbővítés nemzetközi együttműködési lehetőségeiről. Emellett a találkozón résztvevők megvitatják a zöldgazdaság nyújtotta lehetőségeket is, különös tekintettel a vízgazdálkodási célok megvalósítására, valamint a szóban forgó területek finanszírozási lehetőségei is terítékre kerülnek.

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára hangsúlyozta, hogy a tiszta víz az emberi lét olyan alapvető feltétele, amely nélkül három-négy napnál tovább nem lehet élni. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a világ vízkészletének 97,2 százaléka sós víz, csupán a fennmaradó hányad az édesvízkészlet.

Az édesvízkészleteknek is csupán mintegy a harmada használható fel az emberiség számára, mivel az édes víz döntő hányada jég formájában található. Az államtitkár szerint ezért rendkívül fontos a vízkészletek és általában a természeti környezet megóvása.

A mostani tájékoztatón Szlovénia természeti értékeit egy plakátkiállításon mutatták be. Illés Zoltán jelezte, hogy Darja Bavdaz Kuret, Szlovénia magyarországi nagykövete a tanácskozást üdvözölve külön is megemlítette a Dráva védelmének fontosságát, és annak a négy országnak - Ausztria, Horvátország, Magyarország és Szlovénia - felelősségét, amelyen a folyó áthalad. Ezzel a magyar környezetügyért felelős államtitkár is egyetértett.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu