Olasz bordömping: önkorlátozásra kérik a kereskedőket

agrarszektor.hu
Háromszázezer hektó alá szorítanák az éves importot.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Önkéntes importkorlátozást kér a borkereskedőktől a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) annak érdekében, hogy vissza lehessen szorítani az olasz borok piaczavarónak tartott behozatalát. A HNT emellett a teljes hazai borimportra költségnövelő "díjtételt" tartana szükségesnek és kedvezményes hiteleket is szorgalmaz a hazai szőlőfelvásárlók számára. A beavatkozások azt céloznák, hogy ne zuhanjanak a szőlőárak az idei, várhatóan már augusztusban megkezdődő szüret idején.

Egyeztetéseket kezdeményezett a HNT tizenhat nagyobb borimportőrrel annak érdekében, hogy már az idén érzékelhető mértékben vissza lehessen szorítani az olasz borok behozatalát - mondta az agrarszektor.hu-nak Tornai Tamás, a HNT elnöke. A mintegy 530 ezer hektoliteres teljes tavalyi magyar borimportból az olcsó olasz borok 409 ezerrel részesedtek, és e mennyiség itteni piaci megjelenése ágazati szakértők szerint az idén jelentős mennyiségű hazai szőlő felvásárlást nehezítené meg, emellett pedig a szőlőfelvásárlási árak letörésével is fenyeget. Az aggodalmak most azért is nőnek, mert az idei magyar szőlőtermés a kedvező időjárás hatására nagyobb lesz tavalyhoz képest.

A HNT egyrészt önkéntes importkorlátozást kér a kereskedőktől, másrészt pedig azt szorgalmazza, hogy a mára kialakult, 25 százalékos aránynál nagyobb mennyiségben házasítsanak magyar borokat a behozott borokhoz. Tornai Tamás szerint ez elsősorban a fehérboroknál merül fel, amelyeknél a magyar és az importborok 25-75 százalékos jelenlegi házasítási arányát meg kellene fordítani, azaz legalább 75 százalékban kellene hazai borokat társítani a behozott olcsó tételekhez. A vörösboroknál ugyanakkor valamivel nehezebb a helyzet, mivel az olasz import itt részben tényleges hazai borhiányt pótol az alacsony árkategóriájú piaci szegmensben.

 

Tornai Tamás szerint az intézkedésekkel el lehetne érni, hogy az olasz borimport, így a teljes magyar borbehozatal jelentősen csökkenjen 2013-hoz képest. A cél az, hogy a borimportot 300 ezer hektoliter alá lehessen szorítani, amely a statisztikai adatok alapján mintegy 40 százalékos visszaesést jelentene a hazai borbehozatalban az elmúlt évhez viszonyítva.

A mennyiségi csökkentés mellett a HNT olyan "díj" kivetését is szorgalmazza, amely az import költségeit növeli. Erre - tette hozzá az elnök - azért lenne szükség, mert a magyar szőlő-bor termelőket olyan járulékok terhelik, amelyek miatt a belpiacon indokolatlan versenyhátrányt szenvednek a behozott borokkal szemben.


Tornai Tamás (MTI-fotó: Koszticsák Szilárd)

 

Egy ilyen - egyesek megfogalmazásokban regisztrációsnak nevezett - díjat viszont nem lehetne csak az olasz borokra kivetni, hanem valamennyi importbornál alkalmazni kellene, és más nehézségek is felmerülhetnek a bevezetéssel kapcsolatban. Bármi lenne is azonban a költségnövelő eszköz neve, a HNT szerint a befolyt bevételéket intervenciós célokra kellene fordítani, amelyekkel javítani lehetne a szőlőfelvásárlási feltéteket. Ezen kívül kedvezményes hitelekre is szükség lenne, hogy a felvásárló cégek megfelelő forrásokhoz juthassanak az idei szőlőtermés átvételéhez - véli az érdekképviseleti szervezet.

Kérdés azonban, hogy a hiányzó intézkedéseket meg lehet-e tenni a kedvező időjárás hatására korábban, várhatóan már augusztusban megkezdődő idei szüret idejére. Feldman Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára az agrarszektor.hu-nak úgy fogalmazott, hogy a tárca egyelőre vizsgálja a beavatkozási lehetőségeket, de részleteket nem közölt. Ugyanakkor hozzátette, hogy a minisztérium a szőlőfelvásárlási viszonyokat kívánja normalizálni a közelgő szüret időszakára.

Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy megdöbbentően alacsony, 80 forintos literenkénti áron érkeznek borok Olaszországból, ráadásul részben feketecsatornákon keresztül. Nálunk ugyanakkor tavaly 90-130 forintos kilónkénti szőlőfelvásárlási árak alakultak ki, míg az ebből előállított alapborokat 120-170 forintos literenkénti áron tárolták be. Az olasz borokhoz igazított, 80 forintos literenkénti árú borral számolva mintegy 40 forintos kilogrammonkénti szőlőárral kellene kalkulálni az idei szüretre, ez azonban Font Sándor szerint a teljes szőlészeti-borászati ágazat felszámolásához vezethetne. Az olasz olcsó borimport főként az alacsonyabb árkategóriájú, asztali borokat termelő Kunsági borvidéken okozhat szőlőfelvásárlási és borértékesítési gondokat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?