2020. november 24. kedd Emma

Hírek - Élelmiszer

Olcsóbb lesz a kenyér? - 5 százalékos áfát akarnak a pékek

Újra kiáll a sütőipari termékek 5 százalékos áfakulcsának bevezetése mellett a Magyar Pékszövetség. A szervezet szerint az áfacsökkentést az új kormánynak napirendre kellene tűznie.
 
 

Az elmúlt napok sajtóhírei szerint Fazekas Sándor leköszönő földművelésügyi miniszter és Éder Tamás, az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetségének (ÉFOSZ) elnöke is egyetértett abban, hogy az áfacsökkentés emelte az azzal érintett termékek forgalmát, így a sertés- és csirkehúsét – áll a Magyar Pékszövetség közleményében. A lépés a gazdaságfehérítő hatással együtt a vártnál jóval kisebb bevételkiesést jelent az államnak. Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke nevesítve is beszélt a lisztről és a pékáruról, amelyeknek helye lenne az 5 százalékos áfakörben – rögzíti a közlemény.

Septe József, a szövetség elnöke szerint az áfa csökkentése nemcsak élénkítené a sütőipari termékek forgalmát, de helyzetbe hozná a tisztességes magyar vállalkozásokat is. Az áfacsökkentéssel szerzett tapasztalatok nem csak Magyarországon, de a szomszédos országokban is kedvezők. Romániában évekkel ezelőtt szintén radikálisan csökkentették a sütőipari termékek forgalmi adókulcsát, és ez – szögezi le a közlemény - minden érintett szerint hatékony volt. A pékek most abban bíznak, hogy a kormány komolyan fontolóra veszi a pékáru áfájának 5 százalékra mérséklését.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu