Ömlik a kínai méz a magyar boltokba: erre nagyon oda kell figyelnie a vásárlóknak

Ömlik a kínai méz a magyar boltokba: erre nagyon oda kell figyelnie a vásárlóknak

agrarszektor.hu
Ismételten kínai méz kerülhetett az üzletek polcaira: az egyik legnagyobb hazai mézkiszerelő vállalkozó az évekkel korábbi botrányai után most újra a hatóságok látókörébe került. Nem is annyira régen az akácmézről derült ki az, hogy valójában nem is akác, hanem egyszerű virágméz. A Magyar Mézkiszerelők Egyesületének megbízásából készült laborvizsgálatok szerint az uniós és EU-n kívüli mézkeverékei gyakorlatilag csak kínai mézet tartalmaznak. Hiába a magyar méhészek és hatóságok komoly erőfeszítése, most úgy tűnik, hogy álruhában ugyan, de a köztudottan nem természetes úton előállított termék újra az áruházak kínálatában szerepel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Magyar Mézkiszerelők Egyesülete különböző szempontok alapján, folyamatosan vizsgálja a magyar áruházláncok polcain lévő mézeket. Legutóbb a termékek eredetét vették górcső alá és indítottak laboratóriumi vizsgálatokat. Brunner Ferenc, az egyesület elnöke lapunknak elmondta: több hazai áruházban vásárolt "EU-országokból és EU-n kívüli országokból származó mézkeverék" címkével ellátott terméket teszteltek - írja a Magyar Nemzet. A tételek többségéről kiderült, hogy lényegében csak kínai mézet tartalmaznak az üvegek. Csupán néhány mintánál tudták igazolni az Európai Unióból származó méz jelenlétét a szakemberek. Ha ez még nem lenne elég, a termékek címkéjére nemzeti színű lobogót tettek, ezáltal megtévesztve a fogyasztókat.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az egyesület a kapott vizsgálati eredményeket eljuttatta a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnak is, akik aztán ellenőrzést indítottak az ügyben. A mézek ugyan különböző áruházláncok kínálatában szerepeltek, egy dolog mégis közös volt bennük: annak a mézkiszerelő üzeméből kerültek ki, aki már évekkel korábban többször is összetűzésbe került a hatósággal a hamis kínai méz forgalmazása miatt. A történetben nem is kell messzire menni, hiszen legutóbb épp novemberben kapott nagyobb büntetést, nem meglepő módon akkor is egy általa forgalmazott akácmézről derült ki, hogy hamis. Az üvegekben ugyanis akác- helyett egyszerű virágméz volt. A Nébih által kiderült, hogy több tétel ellenőrzése is folyamatban van, a már említett nemzeti címke jogszerűtlen használata ­miatt pedig jelentős büntetést rótt ki az érintett vállalkozásra a hatóság.

A vállalkozó szerint az említett termék az előírtnál valóban kevesebb akácpollent tartalmazott, azonban ő úgy gondolja, hogy ez nem számít hamisításnak. Mint fogalmazott, a méhek által gyűjtött, virágok nektárjából származó méz volt az üvegben, és nem hamisítvány. A jogszabályok szerint azonban ahhoz, hogy egy terméket akácméznek lehessen nevezni, legalább 50%-os arányban kell akácpollent tartalmaznia. A lebukott vállalkozó viszont úgy gondolja, hogy ez lényegében lehetetlen Magyarországon. Egyébként korábban valóban használt kínai mézet a termékeihez, ma már csak Ukrajnából vásárol, a mézkeverékek tehát csak hazai és ukrán mézet tartalmaznak - ennek viszont ellentmondanak a vizsgálati eredmények: a mézek eredetét tekintve a kilenc ellenőrzött termékből csak három tételnél merült fel a gyanú, hogy esetleg kelet-európai mézet is tartalmazhat, míg a kínai méz jelenlétét minden esetben igazolták a vizsgálatok.

EZ IS ÉRDEKELHET

Érdemes megemlíteni azt is, hogy a kínai méz forgalmazását nem tiltja törvény, a fogyasztókat azonban tájékoztatni kell az áru származásáról. Az elmúlt évek botrányai után azonban a szakemberek mellett az egyszerű fogyasztók is tisztában vannak azzal, hogy a Kínából érkező méz nem a természet ajándéka, sokkal inkább laboratóriumokban, mesterséges körülmények között előállított termék. Ami pedig jó hír, hogy Magyarország kezdeményezésére hamarosan módosítani fogják a mézekre vonatkozó euró­pai uniós szabályozást. Eszerint a több országból származó mézek keverése esetén kötelező lesz feltüntetni a származási országok nevét, a keverékhez felhasznált mézek csökkenő mennyiségi sorrendjében. Ez azt jelenti, hogy a fogyasztók pontosabb tájékoztatást kaphatnak arról, hogy az adott üvegben milyen típusú mézek vannak, és azok honnan származnak. A hazai szabályozás várhatóan még az uniós javaslat előtt életbe léphet, a Nébih ugyanis kezdeményezte a Magyar Élelmiszerkönyv mézzel kapcsolatos előírásainak a módosítását.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13