Önti a kormány a pénzt Tokajba, de mennyit?

agrarszektor.hu
Mintegy 17,1 milliárd forintos beruházással teljesen átalakítja és fejleszti borászatát az állami tulajdonban lévő Tokaj Kereskedőház Zrt. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter korábban 100 milliárd forintos tokaji fejlesztési programot ígért, de ennek részletei egyelőre nem ismertek.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Már elkészült az új palackozóüzem első üteme mintegy 3 milliárd forintból - ismertette a fejlesztéseket az MTI szerint Tombor András, a Tokaj Kereskedőház felügyelőbizottságának elnöke. Tájékoztatása szerint a 17,1 milliárd forintos beruházás nem tartalmazza a már mintegy 2,5 milliárd forintból megépült 66 ezer hektoliteres tartálycsarnokra kapott állami támogatást. A következő két évben a tartálycsarnokot további 44 ezer hektoliteres kapacitással bővítik.

Lázár János 100 milliárdos programról beszélt
Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter két éve azt jelentette be, hogy a kormány összesen 100 milliárd forintot fordítana Tokaj-Hegyalja fejlesztésére 2014-2020 között. Akkor arról volt szó, hogy a pénzhez önkormányzatok, illetve az ott élő és gazdálkodó emberek juthatnának hozzá, de az összeg felosztása egyelőre nem ismert.

A cég 12,4 milliárd forint állami támogatást kapott tőkeemelés és hitel formájában 2013-2015 között, ebből 4,5 milliárd forint a hitel. A cég talpra állításához még mintegy 15,5 milliárd forintra van szükség, 2019-re nyereséges, önfenntartó működést, osztalékfizetést terveznek. A társaság likviditási helyzete stabil. Közölte: a kormánynak 1-2 héten belül előterjesztik a cég 15,5 milliárdos költségigényére vonatkozó részletes ütemtervét.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái

A Tokaj Kereskedőház munkájába szeretnék bevonni a helyieket, ezért alakították ki a jól működő partnerséget, aminek szigorú feltételei működőképesek - közölte Tombor András. Szeretnék azt, hogy a termelő partnereik tulajdonosok lehessenek a Zrt.-ben, jelenleg ennek a feltételein dolgoznak. Az egységes palackcímkéket is magába foglaló teljes vállalati arculat 2016 tavaszára készül el, és névváltást is terveznek.

A cég az idén 1077 hektárról vásárolt fel szőlőt, minden eddiginél magasabb, fajtától függően 140 és 400 forint közötti kilogrammonkénti áron. A felvásárlási árak 2012-t követően minden évben folyamatosan emelkedtek. Jövőre már januárban tervezik a felvásárlási árak meghirdetését, így a szeptemberben kezdődő szüret pontos szerződéses feltételei ismertek lesznek a termelők számára, akik ezzel tudnak előre tervezni.

Balassa István szőlészeti igazgató az idei szüretet értékelve elmondta: kedvező évjárat lett, az elmúlt évek átlagánál valamivel kevesebbet, 75 ezer mázsa szőlőt vásároltak fel. A felvásárolt szőlő 66 százaléka furmint, 21 százaléka hárslevelű, 10 százaléka muskotályos. Az idei év forró és száraz volt, a gombás betegségek elkerülték a szőlőt, de nem volt aszús évjárat.

Szappanos Péter, a Tokaj Kereskedőház nemrég kinevezett vezérigazgatója arról beszélt, hogy jelenleg az értékesítésre fókuszálnak. A világpiacon hatalmas a verseny a tradicionális és az új - Chile, Argentína - termőhelyek között is. A cél, hogy a Tokaji borvidék elfoglalja méltó helyét a világpiacon. A munkát a folyamatban lévő beruházások mellett kell végezniük - jelezte.

Lukácsy György, a cég szőlészeti szaktanácsadója a borvidéki integrációról elmondta: abban 3800 parcella van, 26 településen, 276 dűlőt érintve. A kereskedőház saját területe 55 hektár. 2013-ban elkezdték a szőlőültetvények, termőhelyi adottságok állapotfelmérését, ami a bor és az alapanyag minőségének javítását célozza. A borvidéket 21. századi technológiával mérték fel, a teljes borvidék komplex vizsgálata befejeződött, ebből előrejelzéseket lehet készíteni és a teljes digitális rendszer folyamatosan frissül majd.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?