2021. szeptember 22. szerda Móric

Hírek - Élelmiszer

Öntsünk (hazai) tejet a pohárba – a tejfogyasztás előnyei

Az interneten számos olyan bejegyzést találhatunk, amely a tejfogyasztás mellőzésére ösztönöz, köszönhetően például különböző divatdiétáknak, fogyasztási trendeknek, állatjóléti nézeteknek és még sorolhatnánk. Érdemes azonban röviden áttekinteni, hogy mit veszíthet az, aki teljesen lemond a tejfogyasztásról, vagyis melyek a tejfogyasztás előnyei?
 
 

Első körben érdemes tisztázni, hogy egyáltalán mit tekinthetünk (tehén)tejnek – a hivatalos megfogalmazás szerint, ami 1924 óta változatlanul helytálló: "A tej a tehéntől (juhtól, kecskétől) megszakítás nélküli fejéssel nyert, édes állapotban lévő, termék, amelynek alkotórészeiből semmit el nem vontak, sem idegen anyagot hozzá nem adtak." Ez a definíció a termelői nyerstejre vonatkozik és kis módosításokkal ma is megtalálható az Élelmiszerkönyvben. A feldolgozott – hőkezelt, csökkentett zsírtartalmú – tejekre más előírás vonatkozik, de a hasznos tápanyagok és vitaminok mennyisége csaknem változatlan marad.

A hazai lakosság átlagos tejfogyasztása tejegyenértékben számítva 165 kg/fő/év, amely az EU átlagának (250 kg/fő/év) kétharmadát sem éri el. A WHO ajánlása alapján napi legalább 0,5 l tejet (akár tehén-, akár juh vagy kecsketejet), vagy azzal egyenértékű tejterméket kell fogyasztanunk ahhoz, hogy a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozást fenntartsuk. A napi ajánlást akár 1 pohár tej, 1 pohár joghurttal és kb. 2 dkg sajt fogyasztásával is elérhetjük, azaz tudatos táplálkozás mellett könnyen teljesíthető a napi ajánlott mennyiség. Az Országos Táplálkozás és Tápláltsági Állapot Vizsgálat (OTÁP 2014) adatai alapján ugyanakkor a hazai lakosság 84 százalékának a napi tej- és tejtermékfogyasztása nem éri el az ajánlott értéket.

A tejben pedig számos vitamin található kiválóan hasznosuló formában, mint például A-, B-, B2-, B6-, B11-, B12-, C-, D-, E- és K-vitamin és β-karotin.

A tej nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat is, szintén jól hasznosuló formában. A benne található sokféle ásványi anyag közül talán a 4 legfontosabb: kalcium, kálium, magnézium és szelén. A 2014-es OTÁP felmérés alapján a hazai lakosság táplálkozása kalcium hiányos, azaz a napi bevitel nem éri el az ajánlott mennyiséget, miközben 0,5 l tej már fedezheti a napi kalciumszükséglet 2/3-át. Ráadásul a tejben található kalcium épül be legkönnyebben a szervezetbe.

A savanyított tejtermékek – mint például a joghurt, tejföl, kefír – pedig tele vannak az emberi szervezet számára hasznos tejsavbaktériumokkal (pre- és probiotikumok).

A kedvező élettani hatásaiknak köszönhetően tehát a tejtermékek az egészségmegőrzésben és betegségmegelőzésben is fontos élelmiszerek. A manapság egyre inkább nagyobb figyelmet kapó laktózérzékenység – azaz tejcukor érzékenység – sem jelenthet akadályt. Ma már a tejtermékek széles köre elérhető csökkentett laktóz tartalommal is. A tejfogyasztás népszerűsítésére számos hazai program indult, mint például az iskolatej program vagy a tejszív kampányok. A táplálkozásunkba érdemes tehát minél szélesebb körben beilleszteni a tej- és tejtermékek fogyasztását, ha pedig választunk, lehetőség szerint részesítsük előnyben a hazai termékeket.

Írta: Magyar Attila – Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu