Orbán: szemét élelmiszerekkel etettek bennünket

agrarszektor.hu
Senki nem akarja növelni az élelmiszerek áfakulcsát - jelentette ki a parlamentben Orbán Viktor miniszterelnök. Gőgös Zoltán szocialista képviselő viszont azt állította, hogy az élelmiszerek áfája jövőre 33 százalékra növekszik a kiskereskedőkre rótt élelmiszerlánc-felügyeleti díj emelése miatt.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Jelentkezzen most kétnapos agrárkonferenciánkra!

"Luxusáfa az élelmiszerekre" című azonnali kérdésében Gőgös Zoltán (MSZP) azt állította, hogy a 27 százalékos áfa egy "trükkel" 33 százalékra emelkedik az élelmiszerforgalom több mint felénél - közölte az MTI. A szocialista képviselő arra utal, hogy a kormány az eddigi 0,1 százalékról sávos módon maximum 6 százalékra kívánja emelni az éves árbevételhez kötött élelmiszerlánc-felügyeleti díjat.

Gőgös Zoltán szerint ez már azt jelentené, hogy az érintett társaságok közel százmilliárd forint extra adót fizetnének be a költségbe, miközben ez az összeg sehol nem jelenik meg az élelmiszerbiztonsági rendszerben. Ha egy teljes élelmiszerforgalmazói kör egy forgalmi típusú adó növelésével szembesül, azt nem lehet máshogy nevezni, mint általános forgalmiadó típusú adóztatásnak - szögezte le.

Orbán Viktor miniszterelnök válaszában leszögezte: ha Gőgös Zoltán azt mondja, hogy 33 százalékos lesz az áfakulcs, akkor azzal megtéveszti az embereket. Hozzátette, senki nem akarja felemelni az élelmiszerek áfakulcsát. Magyarország évekig eltűrte, hogy a becsületes kiskereskedőket tönkretegyék és hogy élelmiszernek nevezett szeméttel etessék az embereket, de ők ezt nem akarják tovább hagyni - fogalmazott az MTI szerint.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03