2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Élelmiszer

Orbánék döntenek arról, lehet-e Erdélyben pálinka

A kormány dönt majd arról, lehet-e használni a pálinka megnevezést Erdélyben. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) egyeztetett az Erdélyi Pálinka Lovagrenddel és a magyar Pálinka Nemzeti Tanáccsal.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Megoldásokat dolgozott ki a Földművelésügyi Minisztérium arra, hogyan terjedhetne ki az Erdélyben főzött pálinkákra is az európai uniós eredetvédettség. A tárca tájékoztatása szerint a kormány dönt az ügyben.

Mint ismer, az erdélyi pálinkakészítők azt kérték a Földművelésügyi Minisztériumtól, hogy a pálinka megnevezést a történelmi Erdély, Bánság és Partium mind a tizenhat megyéjében használhassák a minőséget szavatoló pálinkafőzők. Mivel a pálinka név eredetvédettséget élvez, így azt jelenleg csak Magyarország és négy osztrák tartomány használhatja. A szaktárca az Erdélyi Pálinka Lovagrenddel és a hazai Pálinka Nemzeti Tanáccsal többször egyeztetett a kérdésben.

Az uniós és a magyar jogi akadályok elhárítása mellett a döntés meghozatalakor fontos szempont annak vizsgálata is, hogy a termő- és előállítási terület növelése milyen hatással lenne a pálinkák piacára – szögezi le a minisztérium közleménye. Emellett az is fontos, hogyan változhat a termőterületen működő vállalkozások működése, pénzügyi helyzete.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu