Öröm az ürömben: lesz elég körte idén, de a mérettel akadnak problémák

Öröm az ürömben: lesz elég körte idén, de a mérettel akadnak problémák

agrarszektor.hu
A CSO Olaszország Gyümölcs- és Zöldségszolgáltató Központ (CSO Italy) előrejelzései szerint az európai körtetermelés összesen kb. 2199 ezer tonna lesz idén. Ez mintegy 12%-os növekedés a 2019-es évhez képest, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Bár az európai körtetermelés előrejelzése mintegy 12%-os növekedést mutat az idei évre 2019-hez képest, a termések méretei azonban kisebbek (-4%) a 2015-2018-as átlaghoz viszonyítva. Ennek oka leginkább az időjárásban keresendő, a tavaszi fagyokban, a virágzás alatti esőben és a gyümölcs növekedése során tapasztalható jégesőben. Összességében így is elmondható, hogy jelentős hiány nem várható a körtéből és világszinten stabil, kiegyensúlyozott piac várható idén, írta meg a NAK.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Stabilizálódik a piac Hollandiában

Hollandiában a Conference fajta betakarítása véget ért, a körte a tárolókba került. A mennyiség összhangban van a korábbi becsléssel, a méretek azonban nagyobbak, különösen azon tételek esetében, amiket az augusztus 31-ei héten szedtek. Egyelőre keresleti piac van, és az értékesítési árak folyamatosan esnek; ennek ellenére a kereskedők arra számítanak, hogy a helyzet hamarosan stabilizálódik. A holland Conference körte mellett elérhetőek olyan olasz fajták is, mint az Abate Fetel ('Fétel apát') és a Kaiser ('Császárkörte'), valamint a francia Williams ('Vilmos körte'). Az idei olaszországi körtehiány nem volt olyan súlyos, mint az előző évben, de így is számos - belga és holland - körtével teli kamion indulhatott meg Délkelet-Európába.

Belgiumban kisebbek lettek a gyümölcsök

A belga Conference körte döntő többségét leszedték és betárolták. A koronavírus elleni intézkedéseket betartva minden zökkenőmentesen zajlott, és sikerült időben betakarítani a termést. A tavalyihoz képest nőtt a betakarított mennyiség, méretben inkább kisebb gyümölcsökkel rendelkeznek, de a minőséggel nagyon elégedettek. A körték ugyanis kemények és a sok napsütésnek köszönhetően kimondottan édesek.

Egyelőre keresleti piac van, így a frissen szedett, 55-ös és annál nagyobb méretű termékeket tisztességes áron értékesítik. A 45-ös és 50-es körték ára továbbra is kissé esik, de a kereskedők arra számítanak, hogy a betakarítást és a promóciók indulását követően ismét emelkedni fognak.

Németországban bővült a belföldi kínálat

Jelenleg az olasz körték dominálnak a német piacon, a Santa Maria és a Fétel apát is teret nyert az elmúlt hetekben, ezen kívül a Boscs Flaschenbirnen ('Bosch kobak') és a Vilmoskörte is nagy tételben elérhető. Az olasz körtén túl Törökország és Spanyolország a két nagy beszállító, ők a Santa Maria és a Limonera fajtákat exportálják.

Az import mellett jelentősen növekszik a német Vilmoskörte, Clapps Liebling ('Clapp kedveltje') és Bosch kobak körték kereslete és kínálata. Általában a kínálat elegendő a kereslet kielégítéséhez, ennek ellenére az árakat itt-ott csökkentették a túlkínálat megakadályozása érdekében.

A német termesztésben kiemelkedik a Xenia ('Nojabraskaja') fajta, ráadásul a Boden-tó térségében teret hódít. Míg 2018-ban mintegy 1400 tonnát takarítottak be, 2019-ben a teljes betakarítási mennyiség elérte a 2500 tonnát. Néhány éven belül a cél az, hogy körülbelül 5 ezer tonna regionális gyümölcsöt tudjanak betakarítani és értékesíteni.

Csökkent a termésmennyiség Olaszországban

Olaszország várhatóan kevesebb körtét fog betakarítani, mint egy átlagos évben. Az átlagos termelés a 2015-2018 közötti időszakban körülbelül 730 millió tonna volt, míg 2020-ban ezt 500-550 ezer tonnára becsülik, ebből átlagosan 145 ezer tonna kerül exportra. A termésmennyiség visszaesése a tavaszi fagyoknak és az alternáriás betegségnek tulajdonítható, de szerencsére az ázsiai márványpoloska idén kevesebb kárt okozott, mint 2019-ben. A betakarítás eredményei jelenleg azt mutatják, hogy a Fétel apát az egyetlen fajta, amely esetében jelentős csökkenést tapasztaltak. 2018-hoz képest mintegy 35%-os csökkenést dokumentáltak, így különösen a 60/65 és 65/70 méretekre várhatóan nagyobb lesz a kereslet októberben. Ami a többi fajtát illeti, a Carmen betakarítása és értékesítése befejeződött, a Santa Maria tételeiből a kisebb (65 alatti) méreteket eladták, a többi nagy részét betárolták, később értékesítik. A Vilmos körte termése jó, mennyiségét tekintve megegyezik a 2016 és 2018 közötti időszak átlagával. A gyümölcsök viszont nagyon nagyok, ami a 70+ méret esetében árcsökkenést prognosztizál. A Császárkörte várhatóan átlagos évet zár.

Az ökológiai termelés az utóbbi években sokat fejlődött, és az olasz statisztikai adatok szerint jelenleg az össz-olasz termésmennyiség 5-6%-át, vagyis mintegy 40 ezer tonnát teszi ki, melynek már a 25%-a exportra kerül.

Spanyolországban nőtt az igény a csomagolt körte iránt

Az észak-spanyol Leidában a Limonera fajta értékesítése július 22-én kezdődött, az első Conference körte augusztus 31-én érkezett meg, és a Blanquilla fajta várhatóan szeptember 15 körül kerül a polcokra. Így a szezon a tavalyival nagyjából egy időben kezdődött. A tavasszal regisztrált heves esőzések miatt az idei termésmennyiség a fajtától és a termőterülettől függően kb. 4-5%-kal csökken. Összesen így 300 ezer tonna mennyiség várható.

A Conference körte méretben kisebb lesz, a Limonera körte az előző évekhez hasonló kaliberű. Jelenleg nagyobb a kereslet a vártnál, és a kereskedők abban bíznak, hogy szeptember harmadik hetétől ez csak növekedni fog, amikor a csonthéjasok szezonja nagyjából véget ér. Szembetűnő a koronavírus-járvány hatása a körtefogyasztásra Spanyolországban. A spanyol leállás óta a körte fogyasztása jelentősen megnőtt, különösen a csomagolt körte esetében. A kereslet annyira megnőtt, hogy gyorsan kiürültek a készletek és a nyári szezont így a szokásosnál több mint egy hónappal korábban zárták. Az ágazat így optimista az új szezon kapcsán.

Ígéretesnek tűnik a szezon Dél-Afrikában

Késhet a szezon, mert még nem érték el a teljes virágzást a korai fajták, mint a Bon Cretien ('Szent Márton körtéje), a Vilmoskörte vagy a Bartlett, és kedvezőtlen volt a tél a Forelle fajta számára. A piacon most elsősorban olyan korai piros körtéket igénylik, mint a Rosemarie, a Flamingo, a Cheeky vagy a Celina. A kereslet változása miatt a Beurré Bosc körtefajtát sorra eltávolítják az ültetvényekből, de a fent felsorolt virágzásban lévő fajtákra is hasonló sors vár. Jelenleg a Fétel apát körte a legnépszerűbb fajta dél-afrikában. Kicsit nehezebb termeszteni, de az összes többi fajtát felülmúlja termésátlagban.

A dél-afrikai körte kb. 40%-át exportálják, a fennmaradó 60%-ot a feldolgozóipar veszi fel, melyből főként szárított gyümölcsök, aszalványok és konzervipari termékek, befőttek készülnek.

Kevesebb lett termés Kínában, de nyugodt a piac

A gyümölcs nagy részét már betakarították és betárolták. Az időjárási körülmények nem voltak kedvezőek, és ennek következtében több fajta esetében is terméskieséssel számolnak. A Crown fajta betakarított mennyisége mintegy 70%-kal csökkent.

Ami a belföldi értékesítést illeti, az alacsonyabb volumen miatt a felvásárlási ár magasabb, mint a korábbi években, így a kiskereskedelmi ár is emelkedett. A fogyasztás azonban alacsonyabb a szokásosnál, ezért a helyi piacon az értékesítés lassabb. Általában a mennyiség csökkentése nem okozott hiányt, ezért a piac viszonylag nyugodt.

Ami az exportot illeti, az értékesített volumen fokozatosan visszatér a normális szintre. Ez az első év, amikor a kínai körtét Brazíliába is exportálják. Tervezték a körte-export bővítését, de a koronavírus megnehezítette a kapcsolatfelvételeket, így egyelőre elhalasztották az exporttárgyalásokat.

Növekszik a bio körte kínálata az Egyesült Államokban

A betakarítás augusztusban kezdődött a Bartlettel, így egy héttel korábban kezdődött a szezon a megszokotthoz képest. Az Anjou betakarítása szeptember elején kezdődött. Az ország északnyugati körte-kínálata kb. 2,1%-kal nőtt. A gyümölcsök méreteire nincs panasz, és látszólag sok gyümölcs van a fákon.

Növekszik az ökológiai gazdálkodásból származó, azaz a bio körte aránya az Egyesült Államokban. A körte iránti kereslet stabil, a szállítások száma mintegy 24%-kal nőtt. Július környékén a kereslet értékben 2%-kal esett vissza, de ez részben a volumen visszaesésének tudható be. A koronavírus miatt nagyobb az igény a csomagolt körtére, de gyorsan alkalmazkodtak a helyzethez: az elérhető kínálat 25%-a már csomagolva kerül a polcokra.

Jelenleg is jó a kereslet a kaliforniai Bartlett és Bosch kobak körte iránt, ezen a héten pedig a Comice, a French Butter és a Seckel fajták következnek. A szüret a szokásosnál egy héttel később kezdődött. A termésmennyiség valamivel kisebb, ami magasabb árakat eredményezhet.

Először termesztettek új körtefajtát Ausztráliában

A termelők Ausztrália szerte elkezdték ültetni az első QTee körtefákat, amely egy új aromás vörös körte. A kertészeti fajtakezelő ausztrál cég (HBMA) rendelkezik a fajtára vonatkozó tulajdonosi jogokkal és termesztéshez szükséges engedélyekkel. A QTee fajta egyébként eredetileg Norvégiából származik.

A Hort Innovatio legfrissebb adatai szerint (2019 június) Ausztrália teljes körtetermelése kissé csökkent. A mennyiség 4%-kal, 114 496 tonnára csökkent, de az érték 115,4 millió AUD-ra (70,9 millió euróra) nőtt. Az export volumene tekintetében is 26%-os a csökkenés (9190 tonna), ez értékben pedig 16%-kal, 16,4 millió AUD-ra (10 millió EUR) esett vissza. Az adatok alapján Új-Zéland (26%) és Indonézia (17%) volt a legnagyobb exportpiacuk. Az áruforgalmazásból az is jól látszik, hogy átlagosan a teljes termelésük 34%-a feldolgozásra kerül.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55