2021. február 25. csütörtök Géza

Hírek - Élelmiszer

Országos pálinka verseny: szervezőket keresnek!

December 1. és 31. között lehet pályázni a jövő évi országos pálinka- és törkölypálinka-verseny lebonyolítására – olvasható a VM honlapján.
 
 

Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter rendeletben szabályozza az országos pálinka- és törkölypálinka-verseny feltételeit, valamint az érzékszervi bírálók képzését. A cél, hogy nemzeti italunk, a pálinka hitelét és hírnevét egy magas színvonalú, nemzetközileg is elismert rendezvénnyel erősítsük.

A Pálinka Nemzeti Tanács ennek érdekében évente egy olyan pálinkaversenyt rendez majd, amire az ország egész területéről származó termékkel lehet nevezni. Az országos rendezvény lebonyolítására december 1-től 31-ig lehet pályázni.

A megmérettetés rangjának és jelentőségének biztosítsa érdekében más verseny nem viselheti az „országos”, „nemzeti”, „hazai” vagy „magyar megnevezést - kivéve az egy adott gyümölcsfajtából, illetve valamely különleges eljárással készült pálinkák országos versenye esetén.

Ahhoz, hogy a pálinkaversenyt országosnak tekintsék, legalább 300 különféle terméket kell beneveznie legkevesebb 30 indulónak. A vetélkedésen a jövedéki törvény szerinti szeszfőzdék, bérfőzők, magánfőzők és kereskedők vehetnek részt. A kereskedő csak sajátmárkás terméket nevezhet be, amelynek benevezéséhez a pálinka előállítójának írásban hozzá kell járulnia. A rendelet értelmében bérfőzött, valamint sajátmárkás pálinka díjazásakor az eredményhirdetés során, valamint az oklevélen meg kell nevezni a főzést végző szeszfőzdét is.

A pálinkákat harmóniájuk, valamint ízük, illatuk tisztasága és karakterük alapján értékelik a képzett érzékszervi bírálók. Ők az ehhez szükséges technológiai, alapanyag- és késztermékismeretet a rendeletben szabályozott bírálati tréningeken szerezhetik meg.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Agrár Klub: Hatalmas birtokrendezés jön a magyar földeken

  Kiknek kedvezhet és kiknek nem az új szabályozás?

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu