2019. augusztus 18. vasárnap Ilona

Hírek - Élelmiszer

Őrület: még mindig nem hungarikum a kürtőskalács!

Kizárólag a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület mulasztása, hogy még nem hungarikum ez a különleges nyalánkság.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Kizárólag a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület mulasztása, hogy még nem hungarikum a kürtőskalács. Ugyanis a kürtőskalács hagyományához nem méltó, és hiányos előterjesztéssel nem foglalkozhatott a Hungarikum Bizottság.

A testület MTI-hez ma eljuttatott közleménye azt is kifogásolja, hogy a kürtőskalácsnak, mint hagyományos különleges terméknek a bejegyzését a Magyar Eredetvédelmi Tanács elutasította. Ez a kérelem sem felelt meg a jogszabályoknak és a szakmai követelményeknek. Ugyanis a kürtőskalács elnevezés termékfajtát jelöl, az adott termékcsoport általános jellemzőjére utal. Ezt az elnevezést ezen termékek gyártása és forgalmazása során széleskörűen használják, ezért az idevonatkozó uniós rendelet miatt nem jegyezteth

ető be. Emellett a Nemzetközi Kürtőskalács Szaktestület által benyújtott dokumentumok nem bizonyítják egyértelműen azt, hogy a szaktestület jogosult-e arra, hogy kérje a kürtőskalács hagyományos különleges termékként való bejegyzését.

A Hungarikum Bizottság többször felhívta a szaktestület figyelmét a hiányos iratok, adatok pótlására. Ezt még mindig megtehetik és akkor semmi akadálya nem lesz annak, hogy a kürtőskalácsot a hungarikumok között üdvözölhessük.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu