2022. május 24. kedd Eszter, Eliza

Hírek - Élelmiszer

Öt létfontosságú termék, amelyért sokkal kevesebbet kell fizetni

Négy éve folyamatos lejtmenetben van a legjelentősebb alapvető élelmiszerek ára – ezt mutatja az az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) élelmiszerár-indexe. A 2015-ös év átlaga 19 %-kal maradt el az azt megelőző évitől. A gabonák, a tejtermékek, a húsok, a növényi olajok és a cukor ára is csökkent 2015-ben.
 
 

A FAO élelmiszerár-indexe 164,1 pontos értéken nyitott tavaly év elején, záró értéke pedig decemberben 154,1 pont lett. Ez utóbbi érték a novemberihez képest is 1 %-kal kisebb, főleg a hús, a tejtermékek és a gabonák világpiaci árának mérséklődése miatt, ami ellentételezte a cukor és növényi olajok év végi, kisebb mértékű drágulását - áll a FAO közleményében.

A stabil készletek a gyenge kereslet és az erősödő dollár mellett nem meglepő az élelmiszeráraknál 2015-ben is domináló negatív trend – véli a FAO közleménye szerint Abdolreza Abbasszian, a szervezet vezető közgazdásza. A FAO élelmiszerár-indexe a globális szinten legfontosabb öt élelmiszert (szemes termények, húsfélék, tejtermékek, növényi olajok és cukor) tartalmazó élelmiszerkosár árának változása alapján határozzák meg a szervezet szakértői.

A FAO gabona árindex decemberre további 1,3 %-kal csökkent a kukoricatermelők közötti erősödő verseny és részben azon várakozás miatt, hogy az argentin exportvámok eltörlésével nagyobb mennyiségű búza ömlik majd a világpiacokra. A többek között a rizst is magába foglaló mutató 2014-hez képest 15 %-kal csökkent.

A tejtermékek is igazodtak a globális trendhez: decemberben 1 %-kal kerültek kevesebbe, a tavalyi éves átlag azonban majdnem 30 %-kal zuhant az előző évhez képest. A bővülő európai sertéshúsimport és az alacsonyabb kereslet Amerikában a marhahús iránt okozta a húsárindex 2 %-on felüli csökkenését. Az egész évet vizsgálva, átlagosan 15 %-kal alacsonyabb áron kereskedtek a húsokkal a nemzetközi piacokon.

Némileg kilóg a sorból, hogy a növényi olajok ára 2,1 %-ot emelkedett decemberben, főleg a brazil szójabab körüli bizonytalanságok miatt, de az index 2015-ös átlaga még így is majdnem 20 %-kal a 2014-es alatt volt. Hasonló a helyzet a cukor esetében: bár a havi átlag 0,6 %-kal több volt az év utolsó hónapjában, összességében 21 %-os esést mértek a szakértők.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben