Panaszkodnak a gazdák: újabb gyümölcs szezonját tette tönkre az időjárás

Panaszkodnak a gazdák: újabb gyümölcs szezonját tette tönkre az időjárás

agrarszektor.hu
Bár a hosszan tartó aszályos időszak után nagy megkönnyebbülést jelentett a gazdálkodóknak, hogy megérkezett a csapadék, az első kiadósabb esős napok után azonban most már a legtöbben elzárnák azokat a bizonyos égi csapokat. A károk ugyanis már nem csak a viharok és a felhőszakadások környezeté­ben jelentkeznek, egyre több termelő panaszkodik a sok eső miatt, olvasható a Magyar Nemzet oldalán.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a FruitVeb elnöke a Magyar Nemzetnek elmondta, hogy a zöldségtermesztők körében a legnagyobb gondot az okozza, hogy a felpuhult talaj miatt nem tudják elvégezni a szükséges munkálatokat. A zöldborsó betakarítása folyamatban van, de sok esetben le kellett állítani a munkákat, mert a gazdák a gépekkel nem tudnak rámenni a felázott talajra.

Félő, hogy ha újraindulhat a betakarítás, olyannyira összecsúszik a szezon, hogy a feldolgozókapacitás nem fogja bírni az egyszerre jelentkező nagy mennyiségű terményt. Emiatt kint maradhat a zöldborsó egy része a földeken

- mondta Ledó Ferenc.

A nedves, meleg környezet a különböző gombabetegségeknek is kedvez, elszaporodásuk pedig komoly kárral fenyeget, a növényvédelemre így most minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kellene fektetniük a gazdálkodóknak. Ugyanez a helyzet a gyümölcsösökben is. Bár a sok eső az épp fejlődési ciklusának dandárjában tartó alma esetében kifejezetten kedvező volt, a különböző betegségek itt is veszélyeztetik a termést, ahogyan a betakarítás kezdetén járó kajszi- és őszibarack esetén is tartanak a gazdák attól, hogy a betegségek viszik majd el a tavaszi fagyok ­miatt megmaradt szerény termést.

A szabadföldi szamócaszezon már a vége felé jár, ahol még volt némi termés, azt a sok eső szinte teljes egészében tönkretette. Nagy szerencse ugyanakkor, hogy a csapadékos időszak az idény végén érkezett meg, így a termés legnagyobb részét gond nélkül értékesíteni tudták a termelők. A cseresznyeültetvények tulajdonosai ugyanakkor már nem voltak ennyire szerencsések. Éppen hogy beindult a szezon, máris megérkezett a sok eső. A tavaszi fagyok miatt egyébként is jóval szerényebb hozamokat vártak a gazdák, a csapadékos jú­nius ugyanakkor a megmaradt termést is megsemmisítette. A sok eső miatt a szemek megrepedtek, amit már sem a friss piacon, sem a feldolgozóipar számára nem lehet értékesíteni.

Egy átlagos évi termés 20-30%-át vártuk az idén, a kilátások azonban most ennél is rosszabbak. A gazdák nagyon komoly veszteségre számíthatnak ebben az évben

- mondta Ledó Ferenc.

A meggy esetében is hasonló a helyzet, a korai fajtáknál nagy károkról számoltak be a termelők, a teljes meggyszezon azonban még nincs veszve. Ha a következő napokban szárazabb időjárás következik, akkor a középérésű és késői fajták még hozhatják a várt mennyiséget. A fagyok miatt ugyanakkor a legjobb esetben is csak közepes lehet az idei szezon.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03