Pápai húscsőd: forgatókönyvet írtak a kormánynak?

agrarszektor.hu
Forgatókönyvszerű eseményeket gyanítanak húsipari szakértők a mögött, hogy a kormány egy rendelettel stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a felszámolás előtt álló Pápai Hús Élelmiszer-feldolgozó és Értékesítő Kft.-t. Ezzel az állam a felszámolást kézben tarthatja és akár újabb finanszírozási konstrukciókkal ráhatása lehet arra, hogy a pápai húsfeldolgozás ne álljon le. Ha pedig ezt sikerülne elérni, később esetleg lehetne találni befektetőket arra, hogy a pápai húsipari vagyont és eszközöket a felszámolásból megvásárolják, így - legalább részben - a munkahelyek is megmenekülnének.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Pápai Hús Élelmiszer-feldolgozó és Értékesítő Kft.-t a kormány - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent, november 10-i dátumozású rendeletből. Mint ismert, a tulajdonos önkormányzat képviselőtestülete november 6-án döntött arról, hogy felszámolást kezdeményez a Pápai Hús Kft. és a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft. ellen a Veszprém megyei törvényszéknél "tekintettel a társaságokat fenyegető fizetésképtelenségi helyzetre". A felszámolás 800 munkahelyet veszélyeztethet.

Húsipari szakértők forgatókönyvszerű eseményeket látnak a mögött, hogy az önkormányzati bejelentés után néhány nappal a kormány a Pápai Hús Kft.-t stratégiai céggé nyilvánította. Egyelőre ez annyit jelent, hogy ezzel a vállalat felszámolását a kormány kézben tarthatja, mivel a csődtörvény szerint stratégiailag kiemelt társaságoknál "vagyonfelügyelőként, ideiglenes vagyonfelügyelőként, rendkívüli vagyonfelügyelőként, illetve felszámolóként a kormány által rendeletben kijelölt, kizárólagos állami tulajdonban álló nonprofit gazdasági társaság" járhat el. Ez pedig minden bizonnyal a Nemzeti Reorganizációs Nonporfit Kft. lesz.

MTI-fotó: Nagy Lajos

Nem lenne azonban igazán értelme a stratégiai besorolásnak, ha e döntést nem követnék további lépések. Húsipari szakértők létkérdésnek tartanák például, hogy a pápai feldolgozást működésben lehessen tartani, mivel ez előfeltétele lenne a vagyonelemek és eszközök későbbi értékesítésének. Csakhogy ehhez egyelőre hiányoznak a kellő források, ezért elképzelhető, hogy a kormány - az utóbbi időszak cégbe öntött MFB-milliárdjai után - a pápai húsiparnak újabb finanszírozási forrásokat juttathat.

Ha ilyen pénzügyi konstrukciók megszületnének, a pápai húsgyárat "kényelmesebben" lehetne működtetni, amíg a vagyonelemek értékesítéséhez befektetőket lehetne találni - érvelnek húsipari szakértők. Egyelőre nem tudni, esetleg vannak-e máris olyanok a háttérben, akik megvásárolnák a pápai húsipari vagyont, amely a felszámolásban megszabadulhat a milliárdos tartozásoktól.

Automatikusan azonban nem jelentheti a pápai húsfeldolgozás megmenekülését, hogy a kormány a Pápai Hús Kft.-t stratégiai céggé minősítette. 2012-ben ilyenné nyilvánították például a kapuvári húskombinátot is, amely aztán mégis csődbe ment. Többek szerint "piaci alapon", újabb beavatkozások nélkül ez lenne a két pápai húsos cég sorsa is, mert az elmúlt időszak eseményei is azt igazolták, hogy nem tudnak versenyképesen termelni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?