Példátlan természetkárosítás a Bükkben: közel 7 milliós kár!

agrarszektor.hu
Hatalmas mennyiségű védett növényt loptak el a Bükki Nemzeti Parkot övező Natura 2000-es területről. Több mint 900 tő leánykökörcsint és tavaszi héricset vittek el ismeretlenek Miskolc-Bükkszentlászló-Nagysánc körzetéből.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A természetkárosítást kiránduló turisták vették észre, ők értesítették a nemzeti park természetvédelmi őrszolgálatát. Az ellopott védett növények eszmei értéke meghaladja a 6,7 millió forintot. Ilyen mértékű természetkárosításért szabadságvesztés jár.

Kirándulók jelentették a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság Természetvédelmi Őrszolgálatának, hogy nagy mennyiségű ásónyomot vettek észre a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) és a tavaszi hérics (Adonis vernalis) populáció élőhelyén. A terület átvizsgálásakor összesen 915 ásásnyomot rögzítettek. Az előzetes becslés alapján összesen 610 tő leánykökörcsin és 305 tő tavaszi hérics tűnt el. A növényeket drogtartalmuk miatt a népi gyógymódban gyógyászati célokra használják.

A leánykökörcsin eszmei értéke példányonként tízezer forint, míg a tavaszi héricsé kétezer forint. Az előzetes becslések szerint így a kár pénzben kifejezve meghaladja a 6,7 millió forintot. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság ismeretlen tettes ellen feljelentést tett. Miután az eset bűncselekménynek minősül, így akár 5 évig terjedő börtönbüntetést vonhat maga után.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03