Pofonegyszerű és tényleg működik: így kerülhet ősszel is friss saláta az asztalra

Pofonegyszerű és tényleg működik: így kerülhet ősszel is friss saláta az asztalra

agrarszektor.hu
Az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás alapja az, hogy sok zöldséget fogyasztunk. Ha csak a vacsora köretét salátára cseréljük, már azzal sokat tettünk az egészségünkért. A filléres zöldségek még most is vethetőek és ültethetőek, így a hidegebb hónapokban is fontos tápanyag- és vitaminforrások lehetnek számunkra. De hogyan érdemes ezeket a zöldségeket termeszteni, illetve miért érdemes fogyasztani őket?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Júliusban harmadik hónapja gyorsult a mezőgazdasági felvásárlási árak növekedési üteme: átlagosan 21,3 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint egy évvel korábban, ami 0,8 százalékponttal nagyobb a június havi emelkedésnél - írta meg a HelloVidék a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb információi alapján. Az adatok szerint a növénytermesztési és kertészeti termékek árai átlagosan 27,8 százalékkal emelkedtek egy év alatt. Voltak viszont olyan termények is, melyek ára nem ugrott az egekbe sőt, nem is emelkedett.

Ilyen volt például a fejes saláta is, mely 8 százalékkal olcsóbb volt idén júliusban, mint tavaly ugyan ebben az időszakban. Az árakat persze az igények is nagyban befolyásolják, amik sokszor túl nagyok. Nagy István agrárminiszter korábban arról beszélt, hogy az import áruk behozatala is igen környezetromboló hatású, ami pedig ennél is nagyobb baj, hogy mi, emberek, nem vagyunk hajlandóak visszavenni az igényeinkből, sőt. Sok esetben dinnyét akarunk enni februárban, júniusban még roppanós almát akarunk, és karácsonykor friss salátát. Epret is hamarabb szeretnénk, ezért több ezer kilométerről importáljuk, és nem tudjuk, milyen vegyszerrel kezelték.

Ezt a problémát pedig nem lehet megoldani akkor, ha senki nem hajlandó a saját kényelméből kicsit feladni

- hangsúlyozta Nagy István.

Egyre jobban felértékelődik a saját kert

A pandémia alatt nem csak a kikapcsolódás szempontjából lett fontos a kertek, udvarok megléte, hanem a termelés szempontjából is. Sokan kezdtek el kertészkedni, növényeket, zöldségeket, gyümölcsöket termeszteni. Ez pedig nem csak mentálisan jelentett sokat a kertes házak tulajdonosainak, hanem a megtermelt és leszüretelt termény által kevesebbet vásároltak, viszont így is friss zöldség, gyümölcs kerülhetett az asztalokra, ezzel pedig többet tudtak spórolni is.

A kertészkedés viszont nem áll meg ősszel, hiszen rengeteg zöldség van, amit még most is vethetünk, ráadásul bőven szüretelhetjük is termésüket a hidegebb napokon, ezekről írtunk is korábban, hogy mit érdemes még most elvetni. Ahogy a HelloVidék fentebb már kitért rá, sokan vágynak olyan termékekre is az őszi, téli napokban, ami miatt rengeteg export áru érkezik hazánkba. Ilyen zöldségnek számít a saláta is. De hogyan termelhetjük meg mi magunk a hétköznapokban elfogyasztani kívánt mennyiséget kertünkben, vagy akár az erkélyünkön, lakásunkban is?

Termeszteni a balkonon, konyhában is lehet!

A salátákat rengetegen vásárolják meg a boltokban, áruházakban, hiszen az egészséges táplálkozás fontos alapanyaga. Nem csak magában, zöldségekkel vegyítve is fogyasztható, de remekül kiegészíti a húsokat, halas ételeket is. Amit érdemes tudni a salátáról az az, hogy kiváló rostforrás. 95%-os víztartalmának köszönhetően vízhajtó hatással rendelkezik, valamint serkenti a vérképzést és a veseműködést egyaránt. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, mint például A-, C-, K- és B-vitamint, vagy éppen kalciumot, vasat, magnéziumot.

Termesztési szempontból még a kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele, mivel néhány cserép vagy balkonláda is bőven elég a magok elvetéséhez. Nincs más dolgunk, mint beszeretni az edényeket, néhány magot a földbe szórni, rendszeresen öntözni, így ezt követően pár hét leforgása alatt már le is szüretelhetjük a roppanós, egészséges leveleket.

A fejessaláta hidegkedvelő növény, számára a tavasz, illetve az ősz az optimális termesztési időszak. A saláta magvak még a fagyokat is kibírják a talajban, és nagyon gyorsan kikelnek, amint kissé felmelegszik a talaj. Ma már vannak olyan fajták, amelyek magszárfejlesztésre kevésbé hajlamosak, ezt a forgalmazók jelzik a tasakon. A fejet nem képző saláta típusok (lollo, tépő) az év későbbi szakaszában is vethetők. A jégsaláták is jobban bírják a meleget, és vannak kifejezetten őszi termesztésre szánt fajták, amelyeket ősz végéig betakaríthatunk, vagy át is teleltethetünk. A fentiek figyelembe vételével tehát a fejes salátát tavasztól-őszig vethetjük, a tépő vagy metélő saláták számára azonban az őszi időszak már nem optimális. Érdemes mindenképp úgy időzíteni a vetéseket, hogy egyszerre annyi salátát termesszünk, amennyit biztosan el is fogyasztunk, mivel nem tárolhatók sokáig - tanácsolják a Nébih, Szupermenta csapatának szakemberei.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?