2022. június 27. hétfő László

Hírek - Élelmiszer

Pörkölt a kémcsőből? Ki nem találnád, hogyan készülhetnek a jövő húsai

Komoly fordulatok várhatóak a vegán élelmiszerekkel és egyben a hústermeléssel kapcsolatban: bejelentették, a világ legnagyobb, laboratóriumban növesztett hús előállítására alkalmas bioreaktorának megépítését. Az üzem éttermek és üzletek tízezreinek az ellátására is alkalmas lehet.
 
 

Az amerikai Good Meat cég szerint a bioreaktorok évente több mint 13 ezer tonna csirkét és marhahúst termelnének. Sejtbankokból vagy tojásból vett sejteket fognak használni, így a húshoz nem kell levágni semmilyen állatállományt. Jelenleg körülbelül 170 vállalat dolgozik az úgynevezett tenyésztett húson világszerte, amely laboratóriumban növesztett húst jelent. A Good Meat azonban az egyetlen olyan vállalat, amely megkapta a hatósági engedélyt a termékének lakossági értékesítésére és 2020 decemberében már elkezdett ilyen típusú csirkét felszolgálni Szingapúrban - írja az Origo.

Számos tanulmányban olvashattuk már, hogy a csirkék, a szarvasmarhák és más haszonállatok tartása káros hatással van a környezetre a metánkibocsátás, a vízhasználat és az erdőpusztulás miatt. A tudósok szerint a hagyományos húsfogyasztásnak drámai mértékben le kell csökkennie ahhoz, hogy képesek legyünk legyőzni az éghajlati válságot. A laborhús hívei azt állítják, hogy a termék mind érzetben, mind ízben ugyanazt nyújta, mint hagyományos társai, csak épp jóval kevesebb környezeti hatással jár A bioreaktorok négy emelet magasak lesznek, tehát sokkal nagyobbak, mint bármelyik eddig épített. A tervek szerint 2023 elején kezdik meg a termelést, amivel ez lesz a mai napig telepített, legnagyobb húsbioreaktor.

A laboratóriumban növesztett hús értékesítését azonban még nem hagyta jóvá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala. Az egyik amerikai tanácsadó cég 2019-es prognózisa szerint az emberek elfogyasztott húsmennyiségének nagy része 2040-re már nem a levágott állatoktól származik majd, mert a hús 60 százalékát vagy laboratóriumban termesztik, vagy növényi alapú alternatívákkal helyettesítik  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben