Putyin állja a szavát: így kedveskednek az oroszok

agrarszektor.hu
Az embargó megszüntetése után azonnal megkezdhetik az orosz piacra irányuló szállításokat a magyar cégek, ha sikeres lesz az az ellenőrzés, amelyet orosz élelmiszerbiztonsági szakértők végeznek majd magyar élelmiszer-feldolgozóknál. Az auditot április 20-30. között tartják, és huszonkét magyar - többségében húsfeldolgozó - céget vizsgálnak meg.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hivatalosan is tájékoztatta az orosz fél Magyarországot, hogy az itteni cégek auditját április 20-30 között tartják - közölte Budai Gyula miniszteri biztos az orosz-magyar kormányközi bizottság Kazanyban tartott ülése után. Az orosz állategészségügyi hatóság szakértő csoportja huszonkét - főleg húsfeldolgozó - magyar céget vizsgál meg, hogy megfelelnek-e az orosz hatósági előírásoknak.

Ezek olyan cégek, amelyeket az embargó előtt már auditáltak, és érdemesnek tartottak arra, hogy termékeik Oroszországba kerüljenek.Budai Gyula szerint az orosz audit várhatóan sikeresen zárul, mivel a magyar élelmiszerbiztonsági előírások a legszigorúbbak közé tartoznak Európában.

A miniszteri biztos az MTI-nek leszögezte: Magyarország az EU tagjaként az unió döntését tiszteletben tartja az Oroszországgal szembeni szankciókkal kapcsolatban, és betartja az előírásokat, amelyek a tagállamokra vonatkoznak, de készül a szankciók megszüntetését követő időszakra.

Magyar-orosz vegyesvállalatok az agráriumban
Az orosz-magyar kormányközi bizottság kazanyi ülésén a felek szorgalmazták a magyar-orosz vegyes vállalatok létrehozását az agráriumban. Szerepelt a napirenden a GMO-mentes termelés is, amelyben Oroszország támogatja a magyar törekvéseket. Az együttműködés jelentős lehet a két ország között a technológiai transzferekben, például a gyümölcstermesztésben és az állattenyésztésben.

 

A kiviteli tilalom nagy károkat okoz a magyar mezőgazdaságnak, de hátrányokat szenved a lengyel, a német és a balti államok mezőgazdasága is - emlékeztetett Budai Gyula. Szerinte az Oroszország elleni intézkedéseket előbb-utóbb felül kell vizsgálni az Európai Unióban.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03