Putyinék a fegyverbiznisznél is nagyobbat kaszálnak az élelmiszereken

agrarszektor.hu
Az Európai Unióból származó élelmiszerek importjának tilalma, valamint a rubel január óta tartó ismételt zuhanása együttesen az orosz mezőgazdaság erősödését okozta. Az orosz gazdáknak alig akad versenytársuk a belső piacon.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Amióta Vlagyimir Putyin orosz elnök elrendelte az importtilalmat, növekedésnek indult a mezőgazdaságban dolgozók száma és ma már a mezőgazdasági termékek kiviteléből származó bevétel meghaladja a fegyverexportét is - írta a Pravda, rámutatva, hogy 2014 óta az orosz mezőgazdaság valóban virágzik. Különösen a vetőmag termelés és a baromfitenyésztés ért el nagy sikereket, és a rubel értékvesztése révén más orosz áruk is versenyképesebbé váltak a világpiacon.

Emellett ugyancsak 2014 őszétől az orosz gazdáknak már nincs versenytársuk a belső piacon: a helyi termékek uralják a piacot. A lap szerint az importált sajt piaci részesedése 48-ról 23 százalékra csökkent, míg a sertéshús esetében 18-ról 9 százalékra esett a külföldi termékek aránya.

Amint a Pravda.ru írja, Oroszország idén a világ legnagyobb gabonaexportőrévé vált, ami a rekordtermésnek köszönhető, így akár 30 millió tonna búza világpiaci értékesítésére nyílik lehetőség. Ugyancsak az orosz pozícióit erősíti, hogy Afrika, valamint a Perzsa-öböl több országa nem kíván gabonát vásárolni az Egyesült Államoktól és Ausztráliától. Emellett az olcsó olaj révén az alacsonyabb szállítási költségek ugyancsak Moszkvát segítik, és amint azt a Financial Times megjegyezte, ez lehetővé tette, hogy olyan távoli országok is orosz gabonát vegyenek, mint Dél-Afrika és Mexikó.

Forrás: blog.syngenta.hu

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?