Putyinék eldöntötték, kik a szerencsés kiválasztottak

agrarszektor.hu
Tizenöt magyar cégnek engedélyezte az orosz Állategészségügyi és Növényvédelmi Szövetségi Szolgálat (Rosszelhoznadzor, hogy exportálhassa termékeit Oroszországba, ha Moszkva feloldja a tavaly bevezetett élelmiszerembargót. A tilalom életbeléptetése előtt kilencven magyar élelmiszeripari vállalat szállíthatott Oroszországba.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az engedélyt szerzett magyar cégek marhahúst és szárnyasokat exportálhatnak Oroszországba - legalábbis így nyilatkozott az MTI szerint Szergej Dankvert, a Rosszelhoznadzor vezetője. Moszkva összesen tizenöt magyar, két ciprusi és néhány görög cégnek engedélyezte, hogy exportálhassa termékeit az élelmiszerembargó megszüntetése után.

Ha Oroszország feloldja a tilalmat, az auditált magyar, ciprusi és görög cégek azonnal felújíthatják termékeik szállítását, de egyelőre nem részletezték, pontosan mely vállalatokról van szó. Az embargó előtt még kilencven magyar élelmiszeripari cég szállíthatta termékeit az orosz piacra.

Mint ismert, Oroszország tavaly augusztus 8-án rendelt el behozatali tilalmat az Európai Unió tagállamaiból, illetve Norvégiából, Kanadából, az Egyesült Államokból és Ausztráliából származó élelmiszerekre. Idén több európai uniós ország arra kérte Oroszországot, hogy törölje vagy legalább enyhítse az embargót. Orosz ellenőrök április végén ellenőriztek több tucat magyar, görög és ciprusi élelmiszeripari céget.

A három ország 2013-ban összesen 580 millió dollár értékben exportált élelmiszeripari termékeket Oroszországba. Ebből az összegből a behozatali tilalom alá nem tartozó termékek értéke nagyjából 150 millió dollár volt, tehát 400 millió dollárnyi kiesést okozott az embargó - mutatott rá Dankvert.

Az orosz piacot tekintve nem túl jelentős összegről van szó, mivel 2013-ban Oroszország mintegy 15 milliárd dollár értékben importált élelmiszeripari termékeket. Nagyjából hatezer európai cég exportált élelmiszeripari termékeket Oroszországba az embargó bevezetése előtt, helyüket zökkenésmentesen vették át latin-amerikai, afrikai és ázsiai, valamint az Európai Unión kívüli európai országok termelői.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?