2022. június 25. szombat Vilmos

Hírek - Élelmiszer

Rákkeltő lehet, mégis két-háromszoros dózis volt a chipsben

Egy termékben az úgynevezett figyelmeztető szint majdnem háromszorosát, egy másikban pedig csaknem kétszeresét mutatta ki akrilamidból a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) a sajtos chipsek legutóbbi ellenőrzésekor. Folyik a vita arról, hogy a sütéskor keletkező akrilamid rákkeltő lehet-e, vagy sem.
 
 

A Detki kemencében sütött csökkentett zsírtartalmú, sajtos-burgonyás chipsben 2970 mikrogramm/kilogramm, az Auchan Tuti Tipp sajtízű burgonychipsében 1860 mikrogramm/kilogramm akrilamidot talált a Nébih a hazai forgalmazású sajtos chipsek közelmúltbeli vizsgálatakor. Előbbi terméket a halmajugrai Detki Keksz Édesipari Kft., utóbbit az Auchan Magyarország Kft. gyártja, illetve forgalmazza.

Az uniós szabályozásban az élelmiszerek akrilamid-tartalmára nincs előírt határérték, ezért az Európai Bizottság egy ajánlásában úgynevezett indikatív (figyelmeztető) szintet állapított meg. Az agrárszektor.hu-t a Nébih arról tájékoztatta, hogy ez 1000 mikrogramm kilogrammonként. Így a hivatal a Detki Keksz Kft. ellenőrzött termékében a figyelmeztető szint majdnem háromszorosát, az Auchanéban csaknem kétszeresét mutatta ki.

Az akrilamid olyan kis molekulasúlyú szerves vegyület, amely vízben jól oldódik. Természetes módon akkor keletkezik, amikor szénhidráttartalmú élelmiszereket magas hőmérsékleten (120-150 °C felett) hevítenek, vagyis például sütnek és grilleznek. Jelenleg ellentmondó tudományos vélemények vannak arról, hogy e vegyület az emberi szervezetben milyen hatást fejt ki, így például rákkeltő hatású lehet-e.

Az akrilamidra vonatkozó uniós határértékek megalkotásáig hatósági eljárás indítására nincs lehetőség, így szankcionálni sem lehet – közölte a Nébih. Az indikatív értékek túllépésekor azonban a vállalkozásoknak helyesbítő intézkedéseket kell hozniuk.

A Nébih tájékoztatása szerint az érintett cégek mára átvizsgálták és korrigálták technológiai hibáikat. Egyikük a megvásárolt burgonya-nyersanyagra, pontosabban annak magas cukortartalmára vezette vissza a problémát, így a jövőben kisebb cukortartalmú burgonyát vásárol, a sütést pedig alacsonyabb hőmérsékleten végzi. A másik gyártó viszont olyan burgonya-készítményt használt fel, amelynél az alacsony akrilamid szintet laboratóriumi vizsgálat igazolta, így ott a technológiában - főként a sütési hőmérsékletben – keresték a hibát.

A tudományos vitákat jelzi, hogy egyelőre nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra, mit okozhat az akrilamid az emberi szervezetben. A jelenleg rendelkezésre álló tanulmányok a Nébih tájékoztatása szerint ellentmondó információkat tartalmaznak arról, hogy e vegyület rákot okozhat-e, vagy sem. Állatkísérletekben viszont a táplálékkal bevitt akrilamid nagymértékben növelte a génmutációk és tumorok létrejöttének valószínűségét különféle szervekben, ezért e vizsgálatok eredményei alapján az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) szakértői azon az állásponton vannak, hogy az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kockázatát. Ez minden fogyasztói korcsoportra vonatkozik, de testtömegük alapján a gyermekek a leginkább veszélyeztetettek.

Mostani terméktesztjében egyébként a Nébih összesen tíz sajtos chipset ellenőrzött, amelyek közül hétben jóval figyelmeztető szint alatti, 100-600 mikrogramm/kilogrammos akrilamid-mennyiség fordult elő, a Reál terméke pedig alulról közelítette a limitet 962 mikrogramm/kilogrammos értékkel. Emellett laboratóriumban vizsgálták a chipsek glutaminsav-, transz-zsírsav-, zsír- és sótartalmát is, és egy céget magasabb zsírtartalom, többet pedig jelölési hibák miatt figyelmeztettek.

A Nébih chips-tesztjéről itt tudhat meg további részleteket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben