Rákkeltő lehet, mégis két-háromszoros dózis volt a chipsben

Egy termékben az úgynevezett figyelmeztető szint majdnem háromszorosát, egy másikban pedig csaknem kétszeresét mutatta ki akrilamidból a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) a sajtos chipsek legutóbbi ellenőrzésekor. Folyik a vita arról, hogy a sütéskor keletkező akrilamid rákkeltő lehet-e, vagy sem.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Detki kemencében sütött csökkentett zsírtartalmú, sajtos-burgonyás chipsben 2970 mikrogramm/kilogramm, az Auchan Tuti Tipp sajtízű burgonychipsében 1860 mikrogramm/kilogramm akrilamidot talált a Nébih a hazai forgalmazású sajtos chipsek közelmúltbeli vizsgálatakor. Előbbi terméket a halmajugrai Detki Keksz Édesipari Kft., utóbbit az Auchan Magyarország Kft. gyártja, illetve forgalmazza.

Az uniós szabályozásban az élelmiszerek akrilamid-tartalmára nincs előírt határérték, ezért az Európai Bizottság egy ajánlásában úgynevezett indikatív (figyelmeztető) szintet állapított meg. Az agrárszektor.hu-t a Nébih arról tájékoztatta, hogy ez 1000 mikrogramm kilogrammonként. Így a hivatal a Detki Keksz Kft. ellenőrzött termékében a figyelmeztető szint majdnem háromszorosát, az Auchanéban csaknem kétszeresét mutatta ki.

Az akrilamid olyan kis molekulasúlyú szerves vegyület, amely vízben jól oldódik. Természetes módon akkor keletkezik, amikor szénhidráttartalmú élelmiszereket magas hőmérsékleten (120-150 °C felett) hevítenek, vagyis például sütnek és grilleznek. Jelenleg ellentmondó tudományos vélemények vannak arról, hogy e vegyület az emberi szervezetben milyen hatást fejt ki, így például rákkeltő hatású lehet-e.

Az akrilamidra vonatkozó uniós határértékek megalkotásáig hatósági eljárás indítására nincs lehetőség, így szankcionálni sem lehet - közölte a Nébih. Az indikatív értékek túllépésekor azonban a vállalkozásoknak helyesbítő intézkedéseket kell hozniuk.

A Nébih tájékoztatása szerint az érintett cégek mára átvizsgálták és korrigálták technológiai hibáikat. Egyikük a megvásárolt burgonya-nyersanyagra, pontosabban annak magas cukortartalmára vezette vissza a problémát, így a jövőben kisebb cukortartalmú burgonyát vásárol, a sütést pedig alacsonyabb hőmérsékleten végzi. A másik gyártó viszont olyan burgonya-készítményt használt fel, amelynél az alacsony akrilamid szintet laboratóriumi vizsgálat igazolta, így ott a technológiában - főként a sütési hőmérsékletben - keresték a hibát.

A tudományos vitákat jelzi, hogy egyelőre nincsenek egyértelmű bizonyítékok arra, mit okozhat az akrilamid az emberi szervezetben. A jelenleg rendelkezésre álló tanulmányok a Nébih tájékoztatása szerint ellentmondó információkat tartalmaznak arról, hogy e vegyület rákot okozhat-e, vagy sem. Állatkísérletekben viszont a táplálékkal bevitt akrilamid nagymértékben növelte a génmutációk és tumorok létrejöttének valószínűségét különféle szervekben, ezért e vizsgálatok eredményei alapján az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal (EFSA) szakértői azon az állásponton vannak, hogy az élelmiszerekben jelenlévő akrilamid növelheti a rák kockázatát. Ez minden fogyasztói korcsoportra vonatkozik, de testtömegük alapján a gyermekek a leginkább veszélyeztetettek.

Mostani terméktesztjében egyébként a Nébih összesen tíz sajtos chipset ellenőrzött, amelyek közül hétben jóval figyelmeztető szint alatti, 100-600 mikrogramm/kilogrammos akrilamid-mennyiség fordult elő, a Reál terméke pedig alulról közelítette a limitet 962 mikrogramm/kilogrammos értékkel. Emellett laboratóriumban vizsgálták a chipsek glutaminsav-, transz-zsírsav-, zsír- és sótartalmát is, és egy céget magasabb zsírtartalom, többet pedig jelölési hibák miatt figyelmeztettek.

A Nébih chips-tesztjéről itt tudhat meg további részleteket.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55