Rászálltak a külföldi pékségekre

MTI
A boltok háromnegyedénél találtak hibákat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Dél-Alföldön ellenőrzött külföldi érdekeltségű pékáruboltok háromnegyedénél találtak szabálytalanságokat a közelmúltban végzett vizsgálatok során a revizorok és a társhatóságok szakemberei.

Jegyinák Attila, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) regionális sajtóreferense szerint a közös akcióban a NAV revizorai és pénzügyőrei mellett részt vettek az élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság, a bevándorlási és állampolgársági hivatal, a munkaügyi felügyelőség és a rendőrség munkatársai. Nyolc helyszínen csaknem negyven adóellenőr, végrehajtó, pénzügyőr, élelmiszer-biztonsági és munkaügyi felügyelő, idegenrendészeti ügyintéző, valamint rendőr dolgozott a vizsgálatokon.

A NAV a helyszínek háromnegyedénél bukkant szabálytalanságokra. Volt, ahol a nyugtaadást mulasztották el, mások az alkalmazottakat nem jelentették be, akadtak üzletek, ahol a pénzkészlet nem egyezett a nyilvántartásokkal vagy éppen az online pénztárgép megrendelésekkel kapcsolatosan voltak mulasztások. A végrehajtók 187 ezer forint készpénzt, 204 ezer forint értékű romlandó árut, valamint 40 millió forint értékű ingóságot foglaltak le.

Az élelmiszerlánc-biztonsági és állat-egészségügyi igazgatóság munkatársai megállapították, hogy az üzletekben több esetben megsértették a higiéniás előírásokat, lejárt fogyaszthatósági idejű alapanyagot használtak fel. Az egyik helyszínen helytelen tárolási feltétel miatt húskészítmények forgalmi korlátozását, valamint megsemmisítését is elrendelték. Találkoztak olyan vállalkozással is, ahol sem a termékek jelölése, sem az eladók egészségügyi alkalmassága nem volt rendben. A jogszabálysértő vállalkozásokkal szemben hatósági eljárás indult.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal munkatársai két munkavállalási, tartózkodási szabályokat megsértő külföldi állampolgárt is találtak az ellenőrzéskor, akiket kiutasítottak az országból. Ugyanebben az ügyben a munkaügyi felügyelőség is eljárást indított a jogsértő vállalkozással szemben, egyúttal a két külföldi állampolgárt a kiutasításukig eltiltotta a további munkavégzéstől - közölte a sajtóreferens.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03