2021. szeptember 18. szombat Diána

Hírek - Élelmiszer

Razziázik a NAV a magyar zöldség-és gyümölcskereskedőknél

Az ország több megyéjében is vizsgálatsorozatot rendelt el a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV) a helyi zöldség-és gyümölcskereskedőknél. Az adóhivatal ellenőrei elsősorban azt nézik, hogy a vállalkozók, illetve kereskedők adnak-e nyugtát, vagy számlát a vevőknek, de azt is ellenőrzik, hogy az alkalmazottak be vannak-e jelentve.
 
 

A nyár és a jó idő beköszöntével egyre több helyen találkozni az utak mentén zöldség- és gyümölcsárusokkal - írja a Magyar Nemzet. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal figyelmét felkeltette a jelenség, ezért erre a hétre az ország több megyéjében is vizsgálatsorozatot rendeltek el a helyi kereskedőknél.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia a Hajdúsági Expó programsorozatába illeszkedik, amely a térség legnagyobb agrárkiállításával és gépshow-jával is várja az érdeklődőket. Az augusztus 9-i konferencián a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!


Békés megyében például felkeresik a piacokon, a közterületeken és a közutak mellett működő szezonálisgyümölcs-árusítókat, Zalában fokozottan ellenőrzik az ottani eperárusokat, de Veszprémben, Baranyában és Komárom-Esztergom megyében is számíthatnak a vállalkozók az adóellenőrök megjelenésére. Bács-Kiskunban habár egész évben kiemelt adóhatósági érdeklődés kíséri a zöldségesek tevékenységét, ezen a héten itt is nagyobb számban jelenhetnek majd meg a NAV ellenőrei.

A revizorok többek között azt ellenőrzik, hogy az árusok, illetve a kereskedők adnak-e nyugtát, vagy számlát a vevőknek, de azt is nézik, hogy a gazdasági szereplők megfelelően használják-e online pénztárgépüket, és be vannak-e jelentve az alkalmazottaik. Emellett bizonyos helyeken szóba kerülhet a készpénzkészlet és az áru eredetének kérdése is. 

A kép illusztráció (Forrás: MTI Fotó: Komka Péter)

Ugyanakkor a NAV nem csak az e heti ellenőrzési tervében nevezte meg a zöldség- és gyümölcskereskedelem bizonyos szereplőit, a hatóság ugyanis az év elején felsorolta azokat az ágazatokat, amelyek számottevő költségvetési kockázatot jelentenek, vagyis ahol a rejtett gazdaság aránya jelentős. Az adóhivatal emberei ezért kiemelt figyelemmel kísérik ezeknek a szektoroknak a történéseit, és az itt tevékenykedő vállalkozásoknál a kockázatok elemzése után folyamatos ellenőrzéseket tartanak. A felsorolásban a zöldség- és a gyümölcs-nagykereskedelem is megtalálható. A nagykereskedőknél végzett ellenőrzésekkel a NAV célja az, hogy megakadályozza, hogy bárki áfacsalást követhessen el a zöldségek és a gyümölcsök országhatáron átnyúló kereskedelmekor.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu