Regionális sörhatalom lehet a bőcsi Borsodi Sörgyár

agrarszektor.hu
A Borsodi Sörgyár vezetősége a kanadai nagykövet és a környékbeli polgármesterek jelenlétében átadta a bőcsi üzem új doboztöltősorát, valamint bemutatták az első Fenntarthatósági Jelentésüket is. A Sörgyár vezetősége abban bízik, hogy az új üzemegységgel regionális szinten is jelentős vállalattá válik a Borsodi és innen látják majd el - főleg dobozos - sörrel a környékbeli országokat.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Borsodi Sörgyár 2018-ban a piaci átlagot meghaladó mértékben, 3 százalékkal tudta növelni az értékesített sör mennyiségét, valamint 11,2 százalékkal az árbevételét az azt megelőző évhez képest - derült ki a cég ünnepélyes üzemegység-avatóján. A sörgyárban nem csak új üzemegységet adtak át, de egy másikat korszerűsítettek is. A projekt végére a vállalat bőcsi sörgyárának kapacitása éves szinten 1,8 millió hektoliterről 2,5 millióra nőhet. A megnövekedett kapacitásnak köszönhetően pedig a Borsodi gyára lehet a MolsonCoors regionális gyártóközpontja. (A MolsonCoors az az eredetileg kanadai-amerikai sörgyár, amelyik 2012-ben felvásárolta a StarBev cégcsoportot és ezzel a Borsodit is.) A Borsodi Sörgyár Kft. egyébként 1973 óta termel sört Bőcsön. A sörgyár nevéhez fűződik az első alkoholmentes, az első fémdobozos sör, illetve az első ízesített sör megjelenése a legnagyobb mennyiségben fogyasztott sörök között a hazai piacon.

Forrás: Borsodi Sörgyár

A vezetőség az ünnepélyes eseményen átvágta a szalagot és elindították a gyártósort. Vuleta Zsolt ügyvezető igazgató az átadón elmondta: tavaly nagyon jó éve volt a sörgyárnak, az összes márka eladási számai nőttek. Az ügyvezető csupa sikersztorival szolgál, nőtt a Borsodi piaci részesedése, az árbevétele és a tavalyi év volt a Sörgyár legjobb éve. A cég azt érzékeli, hogy a fogyasztók újabban a jobb minőségű, drágább söröket is hajlandóak inni és igyekeznek ennek a trendnek megfelelni. 

A gyártásban a dobozos kiszerelés a meghatározó (ez kicsit ellentétesnek tűnt azzal, hogy a fogyasztók egyre inkább a magas minőség felé mennek), és a Borsodi az értékesítésének ¾-ét a dobozos sör teszi ki. Szilva János, a Borsodi Sörgyár ellátási láncának igazgatója is a növekvő igényekről számolt be. Azzal is elbüszkélkedett, hogy még Csehországba is szállítanak sört (erre a dörzsöltebb firkászok felhorkantak, hogy olyan nincs, de kiderült, hogy mégis van, minimális mennyiséget, de szállítanak). Az igazgatótól megtudtuk azt is, hogy cég átalakította a logisztikai rendszerét, és mintegy 10%-kal bővítették a gyár személyi állományát. 


Szilva János, a Borsodi Sörgyár ellátási lánc igazgatója, Vuleta Zsolt ügyvezető igazgató, Isabelle Poupart
kanadai nagykövet és S. Nagy László Győző Bőcs község polgármestere átvágják a szalagot. Forrás: Borsodi Sörgyár

A Borsodinak az új gyártósorral nemhogy nőne, de csökken az ökológiai lábnyoma, elsősorban a kisebb szén-dioxid-kibocsátás, másfelől a hatékonyabb vízfelhasználásnak köszönhetően. A sörgyár ráadásul idén először adta ki fenntarthatósági jelentését és a gyártás során keletkező hulladékot nem rakják ki hulladéklerakóba (az nem derült ki, hogy mi lesz vele).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?