2020. április 4. szombat Izidor

Hírek - Élelmiszer

Rengeteg munkahely inog a pápai húsgyárban

Összesen 800 húsipari munkahelyet veszélyeztet a pápai húsipari vállalatok felszámolása. Az agrárszektor.hu értesülései szerint az állatvágás nagyrészt leállt, de húskészítményeket még gyártanak. A felszámolás kezdeményezésével a tulajdonos önkormányzat kiszáll a cégekből, a fő hitelező Magyar Fejlesztési Bank (MFB) pedig várhatóan hatalmasat bukik. Ugyanakkor egyes várakozások szerint esély nyílhat arra, hogy befektetők a felszámolási eljárásban megvegyék a tehermentessé váló eszköztárgyakat és vagyont, ha a vállalatok teljes leállását és ellehetetlenülését valamilyen finanszírozási konstrukcióval sikerül megakadályozni.
 
 

Nagyrészt leállt az állatvágás a pápai húsipari csoportnál, de a készítménygyártás még folyik – értesült az agrárszektor.hu. Mint ismert, a pápai önkormányzat bejelentette, hogy kezdeményezi a Pápai Hús Kft. és a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft. felszámolását a Veszprém megyei törvényszéknél. A cégekben tulajdonos önkormányzat képviselőtestülete november 6-án döntött erről, „tekintettel a társaságokat fenyegető fizetésképtelenségi helyzetre”.

 

Válaszokat akar a hazai agrárszektor legégetőbb kérdéseire? Kivételes kapcsolatépítési lehetőségeket keres az agráriumban és az élelmiszeriparban?
Jelentkezzen most a Portfolio kétnapos agrárkonferenciájára!
Agrárszektor 2015: két nap, 60 előadó, 700 résztvevő, és a magyar agrárszektor legforróbb témái


A két cég felszámolása összesen 800 munkahelyet veszélyeztet – közölte érdeklődésünkre Kapuvári József, a Húsipari Dolgozók Szakszervezetének (HDSZ) elnöke. A HDSZ bizonytalannak tartja a dolgozók helyzetét, amely nagyban függ attól, hogyan sikerül majd a felszámolást lezárni.

A mostani bejelentéssel egyértelművé vált, hogy a pápai önkormányzat kiszáll a cégekből, amelyek működését nem tudta finanszírozni. Korábban az értékesítésről tárgyaltak egy tajvani (illetve offshore hátterű) befektetővel is, vele azonban nem sikerült üzletet kötni. Most felmerülhet, hogy a felszámolásban könnyebben lehetne értékesíteni húsipari befektetőknek az eszközöket és a vagyont, ha azokat „tehermentesülnek” a sokmilliárdos tartozásoktól. Ehhez azonban arra is szükség lenne, hogy a húsipari tevékenységeket valamilyen finanszírozási konstrukcióval sikerüljön életben tartani.

Más kérdés, hogy a hitelezők nagyot bukhatnak a felszámoláson. Az eljárás legnagyobb vesztese az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) Zrt. lehet, amely az elmúlt években milliárdokat ölt a pápai húsiparba.

Az önkormányzat közleménye szerint a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft. - akkor még Pápai Hús 1913 Kft. néven - 2014 júniusában kötött csődegyezséget hitelezőivel, ám a továbbra is fennálló tőkehiány miatt a Pápai Hús-csoport szükséges reorganizációja elmaradt, a társaságok tartalékai pedig november elejére kimerültek. A húsüzem lehetőségeit az elmúlt hónapokban számottevően korlátozta a korábban jelentős oroszországi export ellehetetlenülése is. A társaságoknál ugyanakkor a november elején esedékes személyi juttatásokat rendben kifizették és megrendeléseinek az üzem egyelőre eleget tesz.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu