Repkednek a gigabírságok: sorra akadnak fenn a boltok az országos razzián

agrarszektor.hu
Lezárult az idei nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első időszaka. A szakemberek eddig mintegy 7 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból, 1,4 millió forint értékben. Az előállító és forgalmazó létesítményekben a hűtési lánc fenntartásával kevesebb, a higiéniai feltételekkel és a dolgozók egészségügyi alkalmasságával, képzettségével viszont több probléma adódott az előző évhez képest. Idén kiemelt figyelmet fordítanak az ellenőrök a mozgóboltokra is. E téren ez idáig kedvezőek a tapasztalatok.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés célterületei között idén is megtalálhatóak a szezonálisan üzemelő, idegenforgalmi szempontból frekventált helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítmények, a nagy tömegeket megmozgató rendezvényeken, fesztiválokon, vásárokon értékesített élelmiszerek, valamint az ifjúsági és gyermek táborok étkeztetése. A fagylalt előállítás és forgalmazás, valamint az utcai vendéglátás, a büfékocsik és mozgó vendéglátók ugyancsak kiemelt figyelmet kapnak a nyári mustra során, amit a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal munkatársai végeznek.

A hatósági ellenőrzések az élelmiszerek előállításának és forgalmazásának feltételeire, az élelmiszerbiztonságra ható tevékenységekre, a forgalomba hozott élelmiszerek minőségére, a termékek nyomon követhetőségére egyaránt kiterjednek. A nyári időjárási viszonyokra való tekintettel természetesen kiemelt szempont a hűtési lánc fenntartásának ellenőrzése.

Az első időszakban 2 322 létesítmény ellenőrzés történt és leginkább higiéniai hiányosságot tapasztaltak a szakemberek.

Az élelmiszer kereskedelemben összesen 755 ellenőrzésre került sor, hiányosságok leginkább a forgalmazott termékek minőségével, a higiéniai feltételekkel és a nyomon követhetőséggel kapcsolatban voltak. A mozgó boltok ellenőrzése eddig kedvező képet mutatott. A szakemberek többek között azt tapasztalták, hogy a járművek felépítményei megfelelő kialakításúak, műszaki, higiéniai állapotuk jó, a polcok kialakítása megfelelő és a folyóvizes kézmosási lehetőség is biztosított.

A kitelepült vendéglátók esetében ugyanakkor jellemző hibaként merült fel a berendezések nem megfelelő higiéniai és műszaki állapota, a különféle eszközök és a megfelelő személyzet hiánya, továbbá a szűkös hűtőkapacitás. A vendéglátó, étkeztető létesítményeknél 980 esetben ellenőriztek a szakemberek és csaknem 80%-uk megfelelően üzemelt, ahogyan a 105 nyári ifjúsági-, és gyermektábor ellenőrzését illetően is elmondható ez az arány. A már lezajlott nagy fesztiválokon a vendéglátó létesítmények általában megfelelő higiénés körülmények között üzemeltek.

A vizsgálat félidejében, az élelmiszer termékek ellenőrzésének eredménye alapján idén az első időszakban emelkedett a lejárt és a nem nyomon követhető tételek aránya a tavalyi hasonló időszakhoz képest. A nem megfelelő jelölésű és a fogyasztásra alkalmatlan tételek előfordulási aránya az előző évekhez hasonló volt. Eddig az összes ellenőrzött tétel 6,5%-át, mintegy 7 tonna mennyiségben kellett kivonni a forgalomból, melynek értéke több mint 1,4 millió Ft.

KATTINTS! A hatósági ellenőrzés részletes eredményei

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?