2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Hírek - Élelmiszer

Rettegnek a rendkívüli téli meleg miatt a borászok is

Akár 70-80 százalékos terméskiesést is okozhat egy későbbi fagy.
 
 

Helyenként rendkívül nagy, akár 70-80 százalékos kárt is okozhat a borászatoknak az enyhe tél. Ha beindul a szőlőtőkékben a nedvkeringés és a rügyek kifakadnak, egy későbbi fagy tarolhat. Az idén is lőttek a jégbornak. Rettegnek a gyümölcsültetvények tulajdonosai is.

Komoly károkat okozhat a borászatoknak a meleg tél – szögezte le Varga Bálint, a badacsonyörsi Varga Pincészet vezetője. A Balaton mellett például évek óta nem készítettek jégbort, és erre az idén is kevés az esély. A pincészetnél még két hektáron van jégbornak való szőlő, ami csaknem mind kárba veszhet.

Nyolc-tíz napon belül eldől, mi lesz a szőlővel, de az enyhe tél 25-30 százalékos termeléskiesést is okozhat. Az utóbbi húsz évben nem volt példa arra, hogy heteken át folyamatosan ilyen meleg legyen - jegyezte meg Varga Bálint.

A szőlő most mélynyugalmi állapotban van, ekkor képes a növény a legnagyobb hidegeket is elviselni. Egy-két héten belül azonban a szőlő átállhat kényszernyugalmi állapotra, és ha tovább tart a meleg idő és a talaj tovább melegszik, akkor beindulhat a szőlőben a nedvkeringés, sőt, a rügyek is kifakadhatnak. Ekkor egy hirtelen érkező erős fagy óriási károkat okozhat. Így azokon az ültetvényeken, ahol "kitavaszodik", a kár 70-80 százalékos is lehet.

Egy másik megközelítést említve az MTI szerint úgy vélte, a tartós téli hideg elmaradásával később növényvédelmi problémák is jelentkezhetnek a szőlőben. Az évi négymilliárd forint árbevételt produkáló családi borászat több mint 250 hektáron termel szőlőt, ezer hektárról pedig felvásárolják a termést.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu