2022. augusztus 15. hétfő Mária

Hírek - Élelmiszer

Riasztó jelentés: tényleg egyre több a növényvédő szerrel szennyezett gyümölcs?

A Pesticides Action Network (PAN EU) nemzetközi nonprofit civil szervezet (NGO) májusban publikálta Forbidden fruit (Tiltott gyümölcs) című tanulmányát, amelyben olyan állításokat fogalmaztak meg, mint „drámai mértékben növekvő trend a legmérgezőbb növényvédőszer-maradványokkal szennyezett gyümölcsök és zöldségek”.
 
 

A PAN jelentés 2011 és 2019 között vizsgálta a helyettesítésre ajánlott növényvédőszerek jelenlétét a hatóságok által vett zöldség és gyümölcs mintákban. Itt nagyon fontos szó a jelenlét, ami analitikai határértéken történő kimutathatóságot, és nem egészségügyi vagy toxicitási határérték feletti szennyezést jelent, ennek ellenére a tanulmány meglehetősen bombasztikus, elrettentésre, pánikkeltésre alkalmas kijelentéseket is tartalmazott. A FruitVeB és a NAK közös állásfoglalást adott ki a szervezet esetleges félreértésekre vezető állításaival szemben - írja a FruitVeB. Most Belgium egyik vezető egyetemének, a Gent székhelyű UGent növényvédelmi tanszékének professzora, Pieter Spanoghe nyilatkozott a témában, meglehetősen kritikus hangvétellel.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

A PAN egy globálisan működő lobbicsoport, amely azt a konkrét célt tűzte ki maga elé, hogy nem is annyira fokozatosan kivezesse a kémiai növényvédő szereket, és azokat ökológiailag elfogadható alternatívákkal váltsa ki (ez a szervezet lobbizott amellett, hogy az EU vállaljon kötelezettséget arra, hogy tagállamaiban 2030-ra 50%-kal kevesebb növényvédő szert használjanak). Persze jó dolog, hogy egy adott ügyben pro és kontra felszólalhatnak különböző lobbicsoportok, csakhogy ilyen esetben mindig meg kell vizsgálni, adott esetben meg kell kérdőjelezni az ellenző véleményen levő csoport állításait. Biztosan mindenki ráncolná a homlokát akkor is, ha a növényvédő szereket gyártó és forgalmazó lobbi közleményét szó szerint átvennék az újságok, médiafelületek - olvasható az interjúban.

Mi mondható el a PAN által kimutatott eredményekről?

Ami a konkrét számokat illeti, hosszabb idő kell ahhoz, hogy ezeket egyenként ellenőrizni lehessen, ezért a megállapításokat tételesen nem lehet cáfolni. Annyit el lehet mondani, hogy a mérési, analitikai módszerek sokat fejlődtek az utóbbi években, ami azt jelenti, hogy minél jobban tudsz mérni, annál több vegyületet leszel képes kimutatni. Pont ez a gondom az adatokkal: a PAN tanulmányában bizonyos szermaradványok „jelenlétéről” van szó, és nem a koncentrációjukról. Vagyis nem arról van szó, hogy a gyümölcsökön egészségügyi kockázatot jelentő szermaradványok lennének, ezért a tanulmány állításai ijesztgetésnek, pánikkeltésnek tűnnek számomra, mivel alkalmasak arra, hogy elrettentse az embereket a zöldségek és gyümölcsök fogyasztásától, ami pedig nem jelent veszélyt. Ennek kumulatív közegészségügyi hatásai sokkal rosszabbal lehetnek, mintha az emberek tovább fogyasztanák a zöldségeket és gyümölcsöket.  

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA, European Food Safety Authority) minden egyes engedélyezett növényvédő szer, hatóanyag esetében előírja, hogy rendeltetésszerű használat esetén mennyi szermaradvány lehet a zöldségeken vagy gyümölcsökön - ez az úgynevezett megengedett növényvédőszer-maradék határérték (MRL, maximum residue level). Ezek a határértékek annyira alacsonyak, hogy a messze az élelmiszer-biztonsági küszöbök alá vannak belőve. A kollégáival végeztek egy felmérést a belga élelmiszerbiztonsági hivatal (FAVV, Federaal Voedselveiligheidsagentschap) számára, melynek során minden piaci értékesítésre kerülő zöldség és gyümölcs esetében meggyőződtek arról, hogy ezen termékek fogyasztása abszolút biztonságos.

A mindennapi médiakommunikációban is azt hallani, hogy a mezőgazdaság úgy általában rosszul végzi a dolgát: gyakorlatilag minden tevékenysége kedvezőtlenül vagy hátrányosan hat az emberekre és a környezetre. Ez egy széles körű agymosó stratégia része, és olyan ügyesen adják elő, hogy jómagam is látok olyan gazdákat, de főleg politikusokat, akik ezt teljesen elhiszik, és meg is lesznek győződve arról, hogy ők tévedtek. Szerintem fontos lenne, hogy a helyszínen, a farmokon mutassuk meg embertársainknak, hogy a mezőgazdaság már nem úgy működik, ahogy esetleg fiatalabb korukban megtapasztalhatták. Az idő halad, így az agrárium is fejlődik.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!