2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Élelmiszer

Sajnos az orvvadászoktól területünk sem mentes - interjú Dr. Makai Lajossal, a St. Hubertus Vadászegyesület elnökével

Budapesttől nagyjából 180 kilométerre, Somogy megyében található a St. Hubertus Vadászegyesület, mely 8400 hektáron ad lehetőséget a vadászoknak nagyvadak elejtésére. Kérdéseinkre az egylet helyzetéről, a benne rejlő lehetőségekről és annak jövőképéről Dr. Makai Lajos, az egyesület elnöke válaszolt.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Dr. Makai Lajos

Agrárszektor.hu: Mekkora területeket tud magáénak a vadásztársaság?

Dr. Makai Lajos: Vadászegyletünk 8400 hektár területen folytat jelenleg vadgazdálkodást, melynek nagyjából 40 %-a erdő, 60 %-a pedig mezőgazdasági terület.

Asz.: Milyen vad fajok vadászhatók a területen?

M.L.: Területünk kimondottan nagyvadas terület, jellemzően szarvas, őz és vaddisznó van jelen.

Asz.: Milyen szolgáltatásokat nyújtanak vendégeiknek?

M.L.: A vendégek pihenését és kényelmes elhelyezését falusi környezetben hat szobás vadászházunk – 5 kilométerre az M 7-es autópályától - biztosítja, ahol a vadászok megismerkedhetnek a magyar konyha remekeivel is. A közelben – 10 kilométerre - fekszik a gyógyvízéről híres Zalakaros, és a Balatonhoz sem kell órákat utazni.

Asz.: Mekkora szokott lenni a teríték évente, és ennek milyen nagy az értéke? Mely vadból lőttek ki a legtöbbet az előző évben?

M.L.: Évente 20-25 gímszarvas bika, 30-35 őzbak és mintegy 180 vaddisznó kerül terítékre. Nem ritka a 10 kg-ot meghaladó agancssúlyú bika, míg őzbakból a 200-350 grammos trófeát viselő egyedek kerülnek puskavégre

Asz.: Szoktak Önökhöz érkezni külföldi vendégek? Mely országokból látogatnak ide legtöbben?

M.L.: Sok külföldi törzsvendégünk van, Ausztriából, Németországból, Belgiumból, Olaszországból és az utóbbi két évben lengyel vadászvendégeink is voltak.

Asz.: Jellemző-e az orvvadászat a területükön? Hogyan védekeznek ellene?

M.L.: Sajnos az orvvadászoktól területünk sem mentes, akik legkülönbözőbb módon – puskával, hurokkal – pusztítják a vadállományt. A védekezés nem könnyű; igyekszünk a rendőrséggel és a polgárőrökkel szorosan együttműködve, minél többet a területen mozogni és szervezett akciókkal minél több ilyen cselekményt felderíteni. A megfelelő felelősségre vonásnak ma még gátja álláspontom szerint az orvvadászatnak, mint önálló bűncselekménynek a Btk- béli hiánya, de bízom abban, hogy ezirányú kezdeményezéseink rövidesen eredményre vezetnek.

Asz.: Mik az elvárásaik az idei évtől? Milyen fejlesztésekkel szeretnék jobbá tenni, színesíteni szolgáltatásaikat?

M.L.: Az utóbbi években az egyre növekvő vadkárok állítják nem kis feladat elé vadászegyletünket, ezért egyik fő célkitűzésünk ezek minimálisra csökkentése. A vendégek elhelyezését szolgáló vadászház folyamatos korszerűsítése, a vadászház környékének csinosítása folyamatosan napirenden van; célunk, hogy a hozzánk érkező vendégvadászok olyan vadászélményekkel utazzanak haza, ami arra készteti őket, hogy legközelebb is bennünket válasszanak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu