Sajnos az orvvadászoktól területünk sem mentes - interjú Dr. Makai Lajossal, a St. Hubertus Vadászegyesület elnökével

Agrárszektor
Budapesttől nagyjából 180 kilométerre, Somogy megyében található a St. Hubertus Vadászegyesület, mely 8400 hektáron ad lehetőséget a vadászoknak nagyvadak elejtésére. Kérdéseinkre az egylet helyzetéről, a benne rejlő lehetőségekről és annak jövőképéről Dr. Makai Lajos, az egyesület elnöke válaszolt.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.


Dr. Makai Lajos

Agrárszektor.hu: Mekkora területeket tud magáénak a vadásztársaság?

Dr. Makai Lajos: Vadászegyletünk 8400 hektár területen folytat jelenleg vadgazdálkodást, melynek nagyjából 40 %-a erdő, 60 %-a pedig mezőgazdasági terület.

Asz.: Milyen vad fajok vadászhatók a területen?

M.L.: Területünk kimondottan nagyvadas terület, jellemzően szarvas, őz és vaddisznó van jelen.

Asz.: Milyen szolgáltatásokat nyújtanak vendégeiknek?

M.L.: A vendégek pihenését és kényelmes elhelyezését falusi környezetben hat szobás vadászházunk - 5 kilométerre az M 7-es autópályától - biztosítja, ahol a vadászok megismerkedhetnek a magyar konyha remekeivel is. A közelben - 10 kilométerre - fekszik a gyógyvízéről híres Zalakaros, és a Balatonhoz sem kell órákat utazni.

Asz.: Mekkora szokott lenni a teríték évente, és ennek milyen nagy az értéke? Mely vadból lőttek ki a legtöbbet az előző évben?

M.L.: Évente 20-25 gímszarvas bika, 30-35 őzbak és mintegy 180 vaddisznó kerül terítékre. Nem ritka a 10 kg-ot meghaladó agancssúlyú bika, míg őzbakból a 200-350 grammos trófeát viselő egyedek kerülnek puskavégre

Asz.: Szoktak Önökhöz érkezni külföldi vendégek? Mely országokból látogatnak ide legtöbben?

M.L.: Sok külföldi törzsvendégünk van, Ausztriából, Németországból, Belgiumból, Olaszországból és az utóbbi két évben lengyel vadászvendégeink is voltak.

Asz.: Jellemző-e az orvvadászat a területükön? Hogyan védekeznek ellene?

M.L.: Sajnos az orvvadászoktól területünk sem mentes, akik legkülönbözőbb módon - puskával, hurokkal - pusztítják a vadállományt. A védekezés nem könnyű; igyekszünk a rendőrséggel és a polgárőrökkel szorosan együttműködve, minél többet a területen mozogni és szervezett akciókkal minél több ilyen cselekményt felderíteni. A megfelelő felelősségre vonásnak ma még gátja álláspontom szerint az orvvadászatnak, mint önálló bűncselekménynek a Btk- béli hiánya, de bízom abban, hogy ezirányú kezdeményezéseink rövidesen eredményre vezetnek.

Asz.: Mik az elvárásaik az idei évtől? Milyen fejlesztésekkel szeretnék jobbá tenni, színesíteni szolgáltatásaikat?

M.L.: Az utóbbi években az egyre növekvő vadkárok állítják nem kis feladat elé vadászegyletünket, ezért egyik fő célkitűzésünk ezek minimálisra csökkentése. A vendégek elhelyezését szolgáló vadászház folyamatos korszerűsítése, a vadászház környékének csinosítása folyamatosan napirenden van; célunk, hogy a hozzánk érkező vendégvadászok olyan vadászélményekkel utazzanak haza, ami arra készteti őket, hogy legközelebb is bennünket válasszanak.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?