2020. április 3. péntek Buda, Richárd

Hírek - Élelmiszer

Sajnos az orvvadászoktól területünk sem mentes - interjú Dr. Makai Lajossal, a St. Hubertus Vadászegyesület elnökével

Budapesttől nagyjából 180 kilométerre, Somogy megyében található a St. Hubertus Vadászegyesület, mely 8400 hektáron ad lehetőséget a vadászoknak nagyvadak elejtésére. Kérdéseinkre az egylet helyzetéről, a benne rejlő lehetőségekről és annak jövőképéről Dr. Makai Lajos, az egyesület elnöke válaszolt.
 
 

Dr. Makai Lajos

Agrárszektor.hu: Mekkora területeket tud magáénak a vadásztársaság?

Dr. Makai Lajos: Vadászegyletünk 8400 hektár területen folytat jelenleg vadgazdálkodást, melynek nagyjából 40 %-a erdő, 60 %-a pedig mezőgazdasági terület.

Asz.: Milyen vad fajok vadászhatók a területen?

M.L.: Területünk kimondottan nagyvadas terület, jellemzően szarvas, őz és vaddisznó van jelen.

Asz.: Milyen szolgáltatásokat nyújtanak vendégeiknek?

M.L.: A vendégek pihenését és kényelmes elhelyezését falusi környezetben hat szobás vadászházunk – 5 kilométerre az M 7-es autópályától - biztosítja, ahol a vadászok megismerkedhetnek a magyar konyha remekeivel is. A közelben – 10 kilométerre - fekszik a gyógyvízéről híres Zalakaros, és a Balatonhoz sem kell órákat utazni.

Asz.: Mekkora szokott lenni a teríték évente, és ennek milyen nagy az értéke? Mely vadból lőttek ki a legtöbbet az előző évben?

M.L.: Évente 20-25 gímszarvas bika, 30-35 őzbak és mintegy 180 vaddisznó kerül terítékre. Nem ritka a 10 kg-ot meghaladó agancssúlyú bika, míg őzbakból a 200-350 grammos trófeát viselő egyedek kerülnek puskavégre

Asz.: Szoktak Önökhöz érkezni külföldi vendégek? Mely országokból látogatnak ide legtöbben?

M.L.: Sok külföldi törzsvendégünk van, Ausztriából, Németországból, Belgiumból, Olaszországból és az utóbbi két évben lengyel vadászvendégeink is voltak.

Asz.: Jellemző-e az orvvadászat a területükön? Hogyan védekeznek ellene?

M.L.: Sajnos az orvvadászoktól területünk sem mentes, akik legkülönbözőbb módon – puskával, hurokkal – pusztítják a vadállományt. A védekezés nem könnyű; igyekszünk a rendőrséggel és a polgárőrökkel szorosan együttműködve, minél többet a területen mozogni és szervezett akciókkal minél több ilyen cselekményt felderíteni. A megfelelő felelősségre vonásnak ma még gátja álláspontom szerint az orvvadászatnak, mint önálló bűncselekménynek a Btk- béli hiánya, de bízom abban, hogy ezirányú kezdeményezéseink rövidesen eredményre vezetnek.

Asz.: Mik az elvárásaik az idei évtől? Milyen fejlesztésekkel szeretnék jobbá tenni, színesíteni szolgáltatásaikat?

M.L.: Az utóbbi években az egyre növekvő vadkárok állítják nem kis feladat elé vadászegyletünket, ezért egyik fő célkitűzésünk ezek minimálisra csökkentése. A vendégek elhelyezését szolgáló vadászház folyamatos korszerűsítése, a vadászház környékének csinosítása folyamatosan napirenden van; célunk, hogy a hozzánk érkező vendégvadászok olyan vadászélményekkel utazzanak haza, ami arra készteti őket, hogy legközelebb is bennünket válasszanak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu