2022. június 29. szerda Péter, Pál

Hírek - Élelmiszer

Sárgarépalé-üzem nyílik - Ismét az osztrákok lövik be a ziccert

Jelentős fejlődés következhet be a hazai sárgarépa-termelésben, néhány éven belül újra elérhetjük a rendszerváltás körüli 1800-2000 hektáros termőterületet. A termelés fellendülésében nagy szerepe lehet egy most indult, sárgarépalevet előállító érsekhalmi feldolgozóüzemnek. A beruházást az Austria Juice Hungary Kft. végzi el. A cég az ipari alma felvásárlásában hegemón szerepet tölt be a hazai piacon, ami időnként konfliktusokat szül a termelőkkel.
 
 

Jelenleg mintegy 1250 hektáron termelnek hazánkban sárgarépát. Az idei év időjárása szinte minden zöldség-gyümölcsfélénél 2-3 héttel korábbra hozta a betakarítást. Érdekes módon a sárgarépa esetében az időjárásnak éppen ellenkező hatása volt, mivel a szeptemberi aszályos időszak lelassította a répatestek növekedését, így később kezdődött az ipari sárgarépa betakarítása.

Az ország jelenlegi sárgarépa-termőterülete markánsan, mintegy 50 százalékkal – 600 hektárral – megnőhet az elkövetkező 7-8 évben, ha az Austria Juice Hungary Kft. tavaly átadott, idén üzembe helyezett érsekhalmi új feldolgozóüzemének tervei megvalósulnak. Az üzem alapvetően a japán piacra építi a tevékenységét, ahová csak a legkiválóbb termékek kerülhetnek. A feldolgozó várhatóan stabil piacot jelenthet a következő években a magyarországi sárgarépa-termelőknek.


Figyelembe véve, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően 25 év alatt a sárgarépa-termésátlagok a duplájukra emelkedtek, és a legkorszerűbb technológiával, öntözött területeken jelenleg már elérik a 80 tonnás hektáronkénti termésmennyiséget. Az országban megtermelt összmennyiség elérheti majd akár a 100 ezer tonnát is.

Az elmúlt két évben az érsekhalmi sárgarépa-feldolgozó üzemben mintegy ötmillió eurós fejlesztést hajtottak végre, és további beruházásokat terveznek. 2018-ra az Austria Juice Hungary Kft. répa projektje 220 hektárra fejlődött fel, 2019-re pedig a tervek szerint 300 hektár felett lesz a termeltetési felület. Terveik szerint 2025-ig mintegy 600 hektárra futna fel a sárgarépa-termeltetési és -feldolgozási projektjük. A vállalat hosszú távú termelési lehetőséget kínál elsősorban Bács-Kiskun megyei gazdálkodóknak.

Az élelmiszer-feldolgozás lehetősége a hazai vállalkozások számára is adott, miután megnyílt az 50 milliárdos keretösszegű pályázati felhívás. Az Austria Juice azonban olyan tőkeerővel rendelkezik a gyümölcslégyártásban, amellyel egyik hazai cég sem veheti fel a versenyt.

(Az Agrárkamara sajtóközleménye nyomán)

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben