Sárgarépalé-üzem nyílik - Ismét az osztrákok lövik be a ziccert

agrarszektor.hu
Jelentős fejlődés következhet be a hazai sárgarépa-termelésben, néhány éven belül újra elérhetjük a rendszerváltás körüli 1800-2000 hektáros termőterületet. A termelés fellendülésében nagy szerepe lehet egy most indult, sárgarépalevet előállító érsekhalmi feldolgozóüzemnek. A beruházást az Austria Juice Hungary Kft. végzi el. A cég az ipari alma felvásárlásában hegemón szerepet tölt be a hazai piacon, ami időnként konfliktusokat szül a termelőkkel.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelenleg mintegy 1250 hektáron termelnek hazánkban sárgarépát. Az idei év időjárása szinte minden zöldség-gyümölcsfélénél 2-3 héttel korábbra hozta a betakarítást. Érdekes módon a sárgarépa esetében az időjárásnak éppen ellenkező hatása volt, mivel a szeptemberi aszályos időszak lelassította a répatestek növekedését, így később kezdődött az ipari sárgarépa betakarítása.

Az ország jelenlegi sárgarépa-termőterülete markánsan, mintegy 50 százalékkal - 600 hektárral - megnőhet az elkövetkező 7-8 évben, ha az Austria Juice Hungary Kft. tavaly átadott, idén üzembe helyezett érsekhalmi új feldolgozóüzemének tervei megvalósulnak. Az üzem alapvetően a japán piacra építi a tevékenységét, ahová csak a legkiválóbb termékek kerülhetnek. A feldolgozó várhatóan stabil piacot jelenthet a következő években a magyarországi sárgarépa-termelőknek.


Figyelembe véve, hogy a technológiai fejlődésnek köszönhetően 25 év alatt a sárgarépa-termésátlagok a duplájukra emelkedtek, és a legkorszerűbb technológiával, öntözött területeken jelenleg már elérik a 80 tonnás hektáronkénti termésmennyiséget. Az országban megtermelt összmennyiség elérheti majd akár a 100 ezer tonnát is.

Az elmúlt két évben az érsekhalmi sárgarépa-feldolgozó üzemben mintegy ötmillió eurós fejlesztést hajtottak végre, és további beruházásokat terveznek. 2018-ra az Austria Juice Hungary Kft. répa projektje 220 hektárra fejlődött fel, 2019-re pedig a tervek szerint 300 hektár felett lesz a termeltetési felület. Terveik szerint 2025-ig mintegy 600 hektárra futna fel a sárgarépa-termeltetési és -feldolgozási projektjük. A vállalat hosszú távú termelési lehetőséget kínál elsősorban Bács-Kiskun megyei gazdálkodóknak.

Az élelmiszer-feldolgozás lehetősége a hazai vállalkozások számára is adott, miután megnyílt az 50 milliárdos keretösszegű pályázati felhívás. Az Austria Juice azonban olyan tőkeerővel rendelkezik a gyümölcslégyártásban, amellyel egyik hazai cég sem veheti fel a versenyt.

(Az Agrárkamara sajtóközleménye nyomán)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?