2020. július 11. szombat Nóra, Lili

Hírek - Élelmiszer

Segítségért kiált a magyar őszibarack: az olaszok szállíthatják a megoldást

Fajtaváltásra lenne szükség a magyar őszibarack-termesztésben, a mostaniak ugyanis hiába finomak, a hőállóságuk nagyon gyenge. Habár azt még nem tudni, milyen lesz itthon az őszibarack termés idén, de a jövőben elképzelhető, hogy egy Olaszországban kikísérletezett őszibarackfajtát termeszthetnek majd a gazdák. A megfelelő fajták felkutatásához ugyanakkor elengedhetetlen a korrekt fajtakísérleti hálózat kiépítése Magyarországon, mert az elmúlt időszakban látványosan visszafejlődött.
 
 

Új, Magyarországon termeszthető őszbarackfajták felkutatására lenne szükség, az utóbbi években ugyanis nagyon visszaesett a gyümölcs termesztése az országban - mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Habár a magyar őszibarackok nagyon finomak, a hőállóságuk nagyon gyenge, így a gyümölcs esetében mindenképp fajtaváltásra lenne szükség - tette hozzá. 

Mártonffy Béla kiemelte, hogy egy teljesen új rekonstrukcióra kerül sor az őszibarack-termesztésben, így ebből a célból a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóság fajtabemutatót tartott. A rendezvényen bemutattak egy olasz nemesítőt is, így elképzelhető, hogy a jövőben egy Olaszországban kikísérletezett őszibarackfajtát termeszthetnek majd a gazdák.

Magyarországon vissza kell térni a korrekt fajtakísérleti hálózat kiépítéséhez, hiszen a magyar gazdák ezeken keresztül tudnak a legközvetlenebb módon információhoz jutni a különböző fajtákkal kapcsolatban - hangsúlyozta a kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Mint mondta, ez a hálózat az utóbbi években visszafejlődött, de a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai és egyéb támogatások révén ezt újjá kívánja szervezni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu