Senki nem ússza meg, aki nem fizet! - Maradnak a büntetések

agrarszektor.hu
Nem vonja vissza a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) azokat a szankciókat, amelyeket azért állapított meg, mert egyes tagjai nem teljesítették tagdíjfizetési kötelezettségeiket. A büntetések miatt viszont a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége (AGRYA) élesen bírálta a köztestületet, amelynek működését visszatetszőnek minősítette. A kamarai szolgáltatások a tagdíjakból jöhettek létre, és a tisztességesen fizetőkkel szemben méltatlan lenne, ha a szankcióktól eltekintenének - szögezi le ugyanakkor közleményben a NAK.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Méltatlan lenne a tagdíjat tisztességesen fizető tagokkal szemben, ha az agrárkamara eltekintene a szankcióktól - reagált közleményében a NAK az AGRYA napokban közétett állásfoglalására. Mint az agrárszektor.hu beszámolt róla, a fiatal gazdák azt nehezményezik, hogy a köztestület büntetéseket szabott ki azért, mert egyes tagjai nem teljesítették a tagdíjfizetési előírásokat. Az AGRYA vitatja a NAK eljárásmódját, működését pedig több szempontból visszatetszőnek minősíti.

Fontos, hogy mindenki fizessen

Azokat a tagokat kértük tagdíj-tartozásuk rendezésére, akik korábbi befizetési kötelezettségüknek nem, vagy nem megfelelő mértékben tettek eleget - jelentette ki a NAK közleményében Süle Katalin, a kamara elnökségi szóvivője. Hozzátette: a kamarai szolgáltatások túlnyomó része a kamarai tagdíjbefizetésekből jöhetett létre, ezért fontos, hogy a tagok eleget tegyenek a kamarai törvényből fakadó kötelezettségüknek.

A NAK a befizetést elmulasztókat tavaly nem szankcionálta, az idén pedig elengedte a pótlék 50 százalékát - tartalmazza a közlemény. Süle Katalin szerint mindig egyeztettek azokkal, akik a tagdíj-megállapító bizonylattal nem értettek egyet, számos esetben pedig a kamara munkatársai személyesen is felkeresték az érintetteket.

Legnagyobb eredmény: a falugazdászok átvétele

Az elmúlt év legfontosabb eredménye a több száz fős falugazdász-hálózat átvétele, illetve az eddigieknél olcsóbb és hatékonyabb hálózat kialakítása volt - jelentette ki Győrffy Balázs, a NAK elnöke a köztestület április 21-i gödöllői országos küldöttgyűlésén, ahol a szervezet módosította alapszabályát is. A falugazdászok tavaly 230 ezer őstermelő igazolvánnyal kapcsolatos ügyet intéztek - új kamarai szolgáltatásként ingyenesen -, emellett a 180 ezer beadott egységes agrártámogatási kérelemből 134 ezret a közreműködésükkel nyújtották be a gazdálkodók.

A kamarai kártyához eddig több tucat vállalat csatlakozott, így a tagság számos szolgáltatáshoz juthat hozzá kedvezményesen - áll a köztestület közleményében. Az ingyenes jogsegélyszolgálattal a kamarával megbízási viszonyban álló ügyvédek mintegy 500 ügyet láttak el, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamarával együttműködve pedig elindult egy országos növényvédelmi előrejelző rendszer is. A közlemény szerint a NAK véleményezte a támogatási rendeleteket és a pályázati kiírásokat, illetve javaslatokat fogalmazott meg az ágazat működését akadályozó jogszabályokról.

Ütemezett áfacsökkentés

Eddig kilencven képzést indítottak el, létrehoztak egy biztosítási alkuszcéget és 9400 származási bizonyítványt adtak ki. Felmérték az élő- és félsertés áfacsökkentéssel kapcsolatos tapasztalatokat, és kezdeményezték egy munkacsoport felállítását egy ütemezett áfacsökkentési javaslat kidolgozásához. Feltérképezték a mezőgazdasági vízigényeket és adatbázisba rendezték a termelői piacokat. Emellett a kamara 500 rendezvényen vett részt, ahol lehetőségeihez mérten megjelenést biztosított a tagság számára - fogalmazott a NAK közleménye szerint Győrffy Balázs.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?