2019. szeptember 16. hétfő Edit

Hírek - Élelmiszer

"Silány élelmiszerek": magunkkal rántottuk a horvátokat is

Járványszerűen terjednek a nagy nemzetközi cégek által forgalmazott termékek minőségét ellenőrző vizsgálatok. Hamarosan Horvátországban végeznek laboratóriumi teszteket élelmiszeripari és háztartás-vegyipari cikkeken. Délnyugati szomszédainknál öt ember közül négyen gondolják úgy, hogy a multinacionális vállalatok sokkal alacsonyabb minőségű élelmiszert és italokat adnak el nekik. Az erre irányuló magyar vizsgálatok nem tártak fel élelmiszerbiztonsági kockázatot.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Horvátország is vizsgálja, hogy van-e eltérés a nagy nemzetközi cégek által Nyugat-Európában és Horvátországban forgalmazott termékek összetétele és minősége között. Az első fázisban 23 élelmiszeripari és 5 háztartás-vegyipari – mosópor, öblítő és személyi higiénés – termék listáját határozzák meg, amelynek összeállításához 800 horvát állampolgárt kérdeznek meg. A második fázisban összehasonlítják a Németországban és Horvátországban forgalmazott azonos termékek minőségét, míg a harmadig fázisban nyilvánosságra hozzák a laboratóriumi tesztek eredményét.

A projektet tehát három szakaszra osztják, a vizsgálatok elvégzésében pedig több horvát intézmény és egyetem is részt vesz – jelentette be Andrija Stampar, a horvát közegészségügyi intézet igazgatója. Fontosnak tartotta külön kiemelni, hogy minden vizsgálatot szakszerűen végeznek el, és hiteles eredményeket hoznak nyilvánosságra. Az élelmiszerbiztonság és minőség elsődleges szempont számunkra, ezért nem akarunk kettős mércét, amikor ugyanazon termékek forgalmazásáról van szó Horvátországban vagy Nyugat-Európában – húzta alá az igazgató.

Egy korábban végzett közvélemény-kutatás eredménye szerint a horvátok 82,6 százaléka úgy véli, a multinacionális vállalatok sokkal alacsonyabb minőségű élelmiszert és italokat árulnak Közép- és Kelet-Európa országaiban, mint az unió nyugati felében. A megkérdezettek 70 százaléka szerint ezen vállaltok szemében „másodrendű állampolgárok vagyunk az Európai Unióban”.

Az éppen most lezárult magyarországi ellenőrzés ugyanakkor semmilyen élelmiszerbiztonsági kockázatot nem tárt fel 96 – hazánkban, illetve Ausztriában és Olaszországban forgalmazott, azonos vagy hasonló márkanevű – multinacionális élelmiszertermék esetében. A Nébih szerint a vizsgált termékek eleget tettek az uniós jelölési szabályoknak, összetételük pedig megfelelt a csomagoláson feltüntetett információknak.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most extra kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu