2019. december 15. vasárnap Valér

Hírek - Élelmiszer

Sonkát sonkával eszünk a jövő héten

A baromfitermékek húzták fel a húságazat teljesítményét, amely tavaly 4,5 százalékkal bővült. A sertéshúsnál a múlt év eleji áfacsökkentés 17-18 százalékos fogyasztóiár-esést hozott, az élősertés kilogrammonkénti ára viszont 100 forintot emelkedett egy esztendő alatt. Lesz bőven füstölt áru húsvétkor, az ünnepekkor elfogyó 6-8 ezer tonna termék felét-kétharmadát a sonka teszi ki.
 
 

Tavaly 4,5 százalékkal bővült a húságazat teljesítménye, elsősorban a baromfiágazat átlag feletti növekedésének köszönhetően – közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke. A „klasszikus” (sertés és marha) hússzektor növekedése csak alig valamivel haladta meg az 1 százalékot. A húskészítmények gyártása ugyanakkor 6 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva.

A 2016 eleji áfacsökkentés 17-18 százalékos fogyasztóiár-csökkenést hozott. Az élősertés ára a múlt év áprilistól azonban jelentősen emelkedett. Január-szeptemberben az emelkedés mértéke a magyar piacon 30 százalékos volt, míg tavaly január-decemberben az áremelkedés 20 százalékot tett ki. Az élősertés árának növekedése az idén is tovább tart, egy év alatt mintegy 100 forintot emelkedett a kilogrammonkénti ár. Napjainkban az élősertés ára kilónként 410-420 forint körül van, ami 5 éves átlag fölötti érték.

Fotó: MTI/Nagy Lajos

Tavaly a sertésvágásszám elérte a 4,6 milliót, ami mintegy 5 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A vágásszám három év alatt így nagyjából 25 százalékkal nőtt, ami az ágazat egyértelmű fehéredését jelzi az áfa csökkentésének eredményeként. A statisztikailag nyilvántartott sertésállomány ugyanakkor némileg csökkent, most 2,8 millió egyedből áll.

Húsvétkor fogy el a füstölt áruk mintegy harmada, 6-8 ezer tonna, amelynek fele-kétharmada a sonka. Ebben a kategóriában sokféle minőségű termék található, a kilónként 800-900 forintos gyorsérlelt, főtt sonka, és a 2000 forint feletti parasztsonka nem ugyanaz a termék. Vásároljon mindenki legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar terméket – ajánlotta Éder Tamás.

Fotó: MTI/Manek Attila

A húságazat árbevétele 2016-ban elérte a 717 milliárd forintot. Ebből a baromfiágazaté mintegy 290 milliárd, a sertés- és marhahús ágazaté nagyjából 241 milliárd, míg a készítmény-gyártásé mintegy 184 milliárd forintot tett ki.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most ellenőrzi azokat az élelmiszereket (így a sonkát és más füstölt árukat is), amelyek az ünnepi asztalra kerülnek – közölte Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. A március 20-án elrendelt ellenőrzés húsvétig tart, előzetes eredmények nincsenek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu