Sonkát sonkával eszünk a jövő héten

MTI
A baromfitermékek húzták fel a húságazat teljesítményét, amely tavaly 4,5 százalékkal bővült. A sertéshúsnál a múlt év eleji áfacsökkentés 17-18 százalékos fogyasztóiár-esést hozott, az élősertés kilogrammonkénti ára viszont 100 forintot emelkedett egy esztendő alatt. Lesz bőven füstölt áru húsvétkor, az ünnepekkor elfogyó 6-8 ezer tonna termék felét-kétharmadát a sonka teszi ki.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Tavaly 4,5 százalékkal bővült a húságazat teljesítménye, elsősorban a baromfiágazat átlag feletti növekedésének köszönhetően - közölte Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) társadalmi elnöke. A "klasszikus" (sertés és marha) hússzektor növekedése csak alig valamivel haladta meg az 1 százalékot. A húskészítmények gyártása ugyanakkor 6 százalékkal emelkedett az előző évhez viszonyítva.

A 2016 eleji áfacsökkentés 17-18 százalékos fogyasztóiár-csökkenést hozott. Az élősertés ára a múlt év áprilistól azonban jelentősen emelkedett. Január-szeptemberben az emelkedés mértéke a magyar piacon 30 százalékos volt, míg tavaly január-decemberben az áremelkedés 20 százalékot tett ki. Az élősertés árának növekedése az idén is tovább tart, egy év alatt mintegy 100 forintot emelkedett a kilogrammonkénti ár. Napjainkban az élősertés ára kilónként 410-420 forint körül van, ami 5 éves átlag fölötti érték.

Fotó: MTI/Nagy Lajos

Tavaly a sertésvágásszám elérte a 4,6 milliót, ami mintegy 5 százalékkal volt magasabb az előző évinél. A vágásszám három év alatt így nagyjából 25 százalékkal nőtt, ami az ágazat egyértelmű fehéredését jelzi az áfa csökkentésének eredményeként. A statisztikailag nyilvántartott sertésállomány ugyanakkor némileg csökkent, most 2,8 millió egyedből áll.

Húsvétkor fogy el a füstölt áruk mintegy harmada, 6-8 ezer tonna, amelynek fele-kétharmada a sonka. Ebben a kategóriában sokféle minőségű termék található, a kilónként 800-900 forintos gyorsérlelt, főtt sonka, és a 2000 forint feletti parasztsonka nem ugyanaz a termék. Vásároljon mindenki legális, a Hússzövetség tagjai által gyártott magyar terméket - ajánlotta Éder Tamás.

Fotó: MTI/Manek Attila

A húságazat árbevétele 2016-ban elérte a 717 milliárd forintot. Ebből a baromfiágazaté mintegy 290 milliárd, a sertés- és marhahús ágazaté nagyjából 241 milliárd, míg a készítmény-gyártásé mintegy 184 milliárd forintot tett ki.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) most ellenőrzi azokat az élelmiszereket (így a sonkát és más füstölt árukat is), amelyek az ünnepi asztalra kerülnek - közölte Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára. A március 20-án elrendelt ellenőrzés húsvétig tart, előzetes eredmények nincsenek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?