2019. január 19. szombat Sára, Márió

Hírek - Élelmiszer

Sorozatos csalások az étrend-kiegészítőknél

A boltokban árult étrend-kiegészítők közel kétharmada nem felel meg az előírásoknak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a kormányhivatalok vizsgálatai szerint. A weben rendelt vitaminok, proteinek, halolajok, testtömeg-csökkentők és potencianövelők esetében még rosszabb a helyzet.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az étrend-kiegészítők célellenőrzésekor a boltok polcain elérhető 92 terméket vizsgálták. A testtömeg-csökkentők, potencianövelők, vitaminok, halolajok, proteinek több mint 61 százaléka bizonyult problémásnak – áll a Laboratorium.hu közleményében. A talált hiányosságok 39 százaléka minőségi-, illetve összetételbeli-, 9 százaléka élelmiszer-biztonsági-, 71 százaléka jelölési probléma volt. Az internetes ellenőrzés során rendelt termékek 87 százalékánál találtak nem-megfelelőséget az ellenőrök.

A közlemény szerint a potencianövelők, fogyást segítő anyagok nagy mértékben nem feleltek meg az elvárásoknak. 87 százalékuknál jelölési hibát találtak, 26 százalékuknál jelölési hiba és biztonsági probléma merült fel. Sokban gyógyszerhatóanyagokat találtak, ami tiltott, de jellemzőek voltak a fordítási hibák is. Akadt olyan C-vitamin, amely egyáltalán nem tartalmazott aszkorbinsavat.

Évente 1000–2000 új étrend-kiegészítő jelenik meg a piacon, azonban ezeknek csaknem a fele nem felel meg az előírásoknak. Gyanút kelthetnek többek között a túl sokat ígérő üzenetek, a nagyon drága ár (különösen kis kiszerelésnél), és az OÉTI szám hiánya.

Magyarországon az étrend-kiegészítők negyedrészét a sportolóknak szánt készítmények teszik ki, a szabadidő-sportolóknak pedig közel 70 százaléka fogyaszt ilyen szert. A legtöbben gyógyszertárakban szerzik be az étrend-kiegészítőket, de sokan vásárolnak bioboltokban is, az emberek 6 százaléka interneten, 11 százaléka pedig MLM rendszerben jut hozzá. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a kormányhivatalok által végzett kutatás eredményét a Hungalimentaria 2017 konferencián ismertették.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

    Agrometeorológia

    IDŐJÁRÁSA
    Itt keressen minket
    © 2017. Agrárszektor.hu