Súlyos szabálytalanságokat követett el az őstermelő (videó)

agrarszektor.hu
Azonnal hatállyal elrendelték csaknem 90 háziállat forgalmi korlátozását, 530 kilogramm élelmiszer és több mint 2000 kilogramm élelmiszer-hulladék kivonását a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy főváros közeli kistermelő állattartó telepein és gazdaságában tartott ellenőrzést követően. A hatósági eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Internetes élelmiszer-hulladék kereskedelmének hatósági vizsgálata nyomán tartottak helyszíni ellenőrzést a Nébih szakemberei a közelmúltban egy állattartással és húskészítmények gyártásával foglalkozó kistermelőnél Tök községben - írja közleményében a hatóság. A Budapest közelében található két telephely egyikén több állatfajt is bejelentés nélkül tartottak, a dokumentumok szerint csak juhokkal foglalkozó telepen ugyanis 56 sertést, 5 szarvasmarhát és 3 kecskét is találtak az ellenőrök.

A két helyszínen 9 jelöletlen állat is akadt, ezenkívül az állatok állategészségügyi státuszát igazoló diagnosztikai dokumentumokat sem tudta bemutatni a kistermelő. Tekintettel arra, hogy az állatok egészségügyi állapota ismeretlen, a hatóság a sertések, szarvasmarhák, juhok és kecskék összes egyedére azonnali hatállyal elrendelte a forgalmi korlátozást. A korlátozás értelmében az állattartó telepekről állatokat, illetve azokból előállított termékeket kivinni vagy oda bevinni tilos. Bővítette továbbá a szabálysértések körét, hogy a kistermelő által előállított élelmiszerek jogszabályban előírt nyomon követése és eredetének igazolása nem volt biztosítva. A Nébih ezért 22 tételt, azaz összesen 530 kilogramm élelmiszert vont ki azonnali hatállyal a forgalomból. A többszörös szabálysértési ügyben a hatósági eljárás és a bírság kiszabása folyamatban van.

A kistermelő az élelmiszer-hulladék gyűjtésére, tárolására engedéllyel nem rendelkezett, a tárolt nagy mennyiségű élelmiszer-hulladék nyomon követését nem biztosította és a hulladék kezelésére vonatkozó kötelező nyilvántartást sem vezette. A telep tulajdonosa a helyszínen fellelt, több mint 2000 kilogramm ismeretlen eredetű élelmiszer-hulladékot - a jogszabályi tiltás ellenére - a sertések etetésére használta fel, ezért az ellenőrök azonnali hatállyal elrendelték annak forgalomból való kivonását.

Az ellenőrzésról az alábbi videót készítette a hatóság:

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?