Szennyezett magyar pékáru lehet a boltok polcain: ezek a kenyerek megbetegedést okozhatnak

agrarszektor.hu
Az idei gabonatermés ötöde fuzáriummal fertőzött lehet, köszönhetően a tavaszi esőknek és a melegnek. Habár megfelelő vizsgálatokkal ki lehet szűrni a szennyezést, ezek azonban nagyon drágák, így sokan ügyeskednek. Ennek az lehet a következménye, hogy az üzletekbe is bekerül a szennyezett alapanyagot tartalmó termék. A lisztben, és így a teljes kiörlésű termékekben előfordulhatnak olyan toxinok, amelyek gyomorpanaszokat okozhatnak, szélsőséges esetben pedig akár daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az idei fuzáriumszennyezésről már nyáron befutottak az első jelzések, Raskó György agrárvállalkozó szerint azonban az idei gabona ötöde fertőzött lehet, a tavaszi esők és a meleg ugyanis kedveztek a fertőzésnek - írja a HVG. Leginkább a teljes kiőrlésű termékekben, például a lisztben bukkanhatnak fel olyan egészségre ártalmas toxinok, amelyek gyomorpanaszokat okozhatnak, emellett a fertőzésnek a hormonrendszer működésére is hatása lehet, csökkenhet a nemzőképesség, de tartós fogyasztás után, szélsőséges esetben daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszhatnak.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Az uniós szabványok szerint a kenyérgabonában megengedett mennyiség 1250 mikrogramm/ kilogramm, de az idei időjárás miatt előfordulhat, hogy ez eléri a 4-5000 mikrogramm/kilogrammot is a learatott gabona ötödében - közölte Raskó. A károsanyagok hatását sem a gabona őrlése, sem a sütés nem csökkenti jelentősen. A gomba termelte mikotoxinok közül szerencsére csak nagyon ritkán fordul elő olyan, amely a hormonrendszert befolyásolja, vagy daganatos megbetegedést okoz.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) tájékoztatása szerint a megelőzés a legfontosabb: vetésforgóval, megfelelő váltónövények telepítésével, korszerű raktározással lehet csökkenteni a gombafertőzésnek kedvező feltételeket. Ha már nincs mit tenni, akkor érdemes az erre szakosodott cégekhez elvinni a gabonát, akik szakszerűen mintákat vesznek, és bevizsgálják a betárolt gabonát. A probléma csak az, tájékoztatott Raskó György, hogy ezek a vizsgálatok nem éppen olcsók. Ő például az idén 7000 tonna gabonát aratott le a területein, ennek a teljes bevizsgálása azonban másfél millió forintba került. Szerinte persze nemcsak a gabonát értékesítőnek kell felelnie az egészséges gabonáért, de az azt feldolgozók, és a vevők érdeke is, hogy ne legyen szennyezett alapanyagot tartalmazó termék a boltokban. Ennek ellenére is akadnak "ügyeskedők", akik minél előbb szabadulnának az akár fertőzött gabonától is, ez azonban szerencsére nem olyan könnyű. 

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?