2020. július 7. kedd Apollónia

Hírek - Élelmiszer

Szennyezett tojások: feljelentést tesz a magyar hatóság

Több esetben is feljelentést tesz várhatóan a Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) a fipronilos tojásszennyezési ügy magyarországi vonatkozásai miatt. A hivatal jelenleg is vizsgálja az ügyet.
 
 

Ismeretlen tettesek ellen tesz várhatóan a Nébih feljelentéseket a nyomozóhatóságoknál fipronilos tojásszennyezés miatt – erősítette meg az agrárszektor.hu-nak a hivatal. Bár jelenleg is vizsgálják az európai botrányt okozó ügy magyarországi vonatkozásait, a hivatal tájékoztatása szerint a háttérben feltételezhetően az áll, hogy egyes hazai tojáspiaci szereplők tiltott, feketén beszerzett, illegális vagy hamisított készítménnyel kezelték állatállományaikat.

Mint ismert, máig számos európai országban találtak olyan tojásokból készült termékeket, amelyekből az emberi egészségre is ártalmas, fipronilos rovarirtó szert mutattak ki. Az európai esetek nyomán indított a Nébih fokozott vizsgálatot Magyarországon.

A közelmúltig 120 itthoni előállítású termékből vettek mintákat, amelyek közül 100 laboratóriumi mérését zárták le. A lezárt tételek közül tíz tartalmazott fipronilt határérték feletti mennyiségben.

Egyelőre kérdéses, hogy a fipronil hogyan kerülhetett a Magyarországról származó tojástermékekbe. Az ízeltlábú rovarok ellen használt szert ugyanis a haszonállatoknál nem lehet alkalmazni, mert felhalmozódhat az állati szervezetben és termékekben, így az emberre is veszélyes lehet.

Felmerül, hogy egyes hazai tojástermelők egy európai méretű szerhamisítási ügy jóhiszemű áldozataivá váltak – legalábbis ezt tartalmazza Bognár Lajos országos főállatorvos közelmúltban kiadott felhívása. Az agrárszektor.hu információi szerint az sem kizárt, hogy egyesek visszaéltek bizonyos üzemek azonosító kódjával, és azokat tüntették fel ismeretlen származású tojástételeken.

A főállatorvos ugyanakkor azt is egyértelműsítette, hogy az élelmiszerbiztonsági normák szerint az elsődleges felelősség a vállalkozóké. Ezért felszólította a hazai tojáságazat szereplőit, hogy saját hatáskörben vonják vissza a kereskedelemből termékeiket, ha azokat fipronil-szennyezettség szempontjából gyanúsnak találják.

A meghatározó ágazati résztvevőket tömörítő Tojásszövetség eközben közleményben hangsúlyozta, hogy a néhány hazai fipronilos eset ellenére a magyar tojástermékek biztonságosan fogyaszthatók. A szervezet vezetői ennek igazolására maguk kértek Nébih-ellenőrzéseket saját gazdaságaiknál, és a szövetség többi tagját is arra biztatták, hogy önként kezdeményezzenek hatósági ellenőrzéseket.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu