2021. május 18. kedd Erik, Alexandra

Hírek - Élelmiszer

Szereted az olívaolajat? Akkor ennek a hírnek nem fogsz örülni

Teljesen csupaszok az olasz Puglia tartományban található olívafák ágai, ha van is rajtuk bogyó, az is színtelen és aszott. A hatalmas rombolást az úgynevezett Xylella fastidiosa baktérium végezte, amelynek köszönhetően idén tavasszal annyira sok fa elpusztult Olaszországban, hogy a helyileg termelt olívaolaj akár teljesen el is fogyhat.
 
 

Olaszország olívaolajának csaknem fele Puglia tartományból származik, hiába jött el azonban a betakarítás ideje, a fák ágai csaknem teljesen csupaszok, és a megmaradt levelek is barnás-szürkék - írja a magyarmezogazdasag.hu. A hatalmas pusztítást a Xylella fastidiosa baktérium végezte, amelyet a növényi nedveket szívogató tajtékos kabócák terjesztnek, és hozták Puglia déli csücskébe még 2013-ban. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A baktérium a levélcsúcson kezdi el kártételét, majd lassanként bejut a fatörzsbe, gátolja a farész működését és így megakadályozza, hogy a fa vízhez jusson a talajból, amely emiatt végül elhal. A Xylella annyira gyorsan terjed, hogy ha eljut a fa 10 százalékába, akkor nagyon rövid idő alatt már 80 százalék körül jár.

Pugliában a tavaly őszi olívatermés csak 65 százaléka volt az előző évinek. Olaszországban rövid idő alatt több mint 1 millió fa pusztult el, és idén az ország már veszélyesen közel áll ahhoz, hogy a helyileg termelt olívaolaj teljesen elfogyjon.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu