Szereted az olívaolajat? Akkor ennek a hírnek nem fogsz örülni

agrarszektor.hu
Teljesen csupaszok az olasz Puglia tartományban található olívafák ágai, ha van is rajtuk bogyó, az is színtelen és aszott. A hatalmas rombolást az úgynevezett Xylella fastidiosa baktérium végezte, amelynek köszönhetően idén tavasszal annyira sok fa elpusztult Olaszországban, hogy a helyileg termelt olívaolaj akár teljesen el is fogyhat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Olaszország olívaolajának csaknem fele Puglia tartományból származik, hiába jött el azonban a betakarítás ideje, a fák ágai csaknem teljesen csupaszok, és a megmaradt levelek is barnás-szürkék - írja a magyarmezogazdasag.hu. A hatalmas pusztítást a Xylella fastidiosa baktérium végezte, amelyet a növényi nedveket szívogató tajtékos kabócák terjesztnek, és hozták Puglia déli csücskébe még 2013-ban. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A baktérium a levélcsúcson kezdi el kártételét, majd lassanként bejut a fatörzsbe, gátolja a farész működését és így megakadályozza, hogy a fa vízhez jusson a talajból, amely emiatt végül elhal. A Xylella annyira gyorsan terjed, hogy ha eljut a fa 10 százalékába, akkor nagyon rövid idő alatt már 80 százalék körül jár.

Pugliában a tavaly őszi olívatermés csak 65 százaléka volt az előző évinek. Olaszországban rövid idő alatt több mint 1 millió fa pusztult el, és idén az ország már veszélyesen közel áll ahhoz, hogy a helyileg termelt olívaolaj teljesen elfogyjon.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?