2019. október 16. szerda Gál

Hírek - Élelmiszer

Szerződések revíziója: Győrffyék is beszállnak

Új alapokra kívánják helyezni a termékpálya szintű magyarországi agrárintegrációt. A javaslatcsomagot az ősszel vitathatja meg az Országgyűlés. Szabályoznák az integrációs szerződés tartalmát is.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

A termékpálya szintű integrációt új alapokra kell helyezni, ehhez új javaslatcsomag készül, amelyet az őszi ülésszakon vitathat meg az Országgyűlés – mondta az MTI szerint Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a kamara országos összevont osztályülése után. A javaslat alapján - amely minden félnek, így az integrátorszervezet és az integrált vállalkozás számára is kölcsönös előnyöket, és garanciális elemeket is tartalmazhat - várhatóan nőni fog majd az ágazati együttműködések száma.

Időközben a Földművelésügyi Minisztérium is bejelentette, hogy felülvizsgálják  a gazdálkodók és felvásárlók közötti szerződéses rendszert. A tárca ezzel a termelők alkupozícióját kívánja javítani.

A kamara 10 ezer fős kutatása szerint részben történelmi okok miatt alacsony a szövetkezési hajlandóság az ágazatban, a már működő együttműködéseket leginkább a pályázatokon elérhető pluszpont motiválja - közölte Győrffy Balázs. Az integráció további előnyei között a választ adók leginkább az értékesítés-beszerzési biztonság és az alkuerő javulását emelték ki, illetve az árak kiszámíthatóságát említették hangsúlyos elemként.

A stratégiában gondolkodó gazdasági szereplők egyre inkább kezdik belátni, hogy a jövőben a piacon maradásuk előfeltétele a versenyképességük világpiaci trendekhez igazítása, ami csak a piaci szereplők közötti együttműködés, az integráció erősítésével érhető el – szögezte le Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke. Az uniós csatlakozással természetes összefogás nem alakult ki, így erős piacvesztéssel együtt a profitvesztést is el kellett szenvedniük a termelőknek.

A magyar gazdák hátránya és veszteségei az idő előrehaladtával nőnek, az uniós versenytársak már jól működő együttműködéseivel szemben. A versenyképességhez meg kell találni az ágazati kitörési pontokat, az összefogás szükségességét Jakab István szerint egyetlen szereplő sem vitatja.

Az integrációs szerződés alanyai az integrátor szervezet és az intergált vállalkozás – mondta Mikó Zoltán, a NAK választottbíróságának elnöke. A tervezet szerint az integrációs szerződést legalább három évre kötnék meg a felek egymással, ebben rögzítik azokat a szolgáltatásokat, amelyeket az integrátor-termelésszervező nyújt a vállalkozásnak. Ezek között a technológiát, a gépek és a berendezések biztosítását, a felvásárlást, a fuvarozást és a tárolást emelte ki.

A szerződés kölcsönös előnyöket, kedvezményeket tartalmaz, közös kockázatvállalás mellett – közölte Mikó Zoltán. A rendszer pénzügyi háttér, tőkeerő és banki finanszírozás nélkül nem működik, ezért szerinte ehhez garanciális elemek is kellenek.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu