2020. február 18. kedd Bernadett

Hírek - Élelmiszer

Szigorítanának a vadászati tevékenységen

A vadászat szabályzásának szigorításáról beszélt Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) államtitkára a Sohollári-völgyben tartott zalai vadászati évnyitón.
 
 

Úgy véli, mindenképp biztonságos, szakmai alapokon nyugvó tevékenység kell, hogy legyen, és mindnyájunk érdeke, hogy a kellő szaktudás nélkül senki ne lehessen vadász - írja az agromonitor.

A vadászat, mint tevékenység folyamatos támadásoknak van kitéve, társadalmi elfogadtatása gondot jelent, Európában ugyanis húsz évvel ezelőtt kétmillióval több volt a vadászok száma.

A vadászoknak saját portáljukon kell kezdeniük a szigorítást, csak komoly szaktudással lehet vadászati tevékenységet folytatni, az etika és a fegyverkezelési szabályok betartása pedig alapvető – hangsúlyozta Kardeván. Az Országos Vadgazdálkodási Adattár friss adatai alapján a 2010-11-es vadászati év alapján a vadásztársadalom erőteljesebb összefogása szükséges. Tény, hogy tavaly a időjárási körülmények kedvezőtlenek voltak, ennek ellenére elengedhetetlen egy előhely-támogatási rendszer biztosítása.

Ezenkívül a nagyvadak gyarapodásának megállítását remélik attól, hogy újból megyei bontásban osztották ki a nagyvadkilövési kvótákat.
Az utóbbi időben próbálkozások voltak többek közt a vadászvizsga presztízsének helyreállítására, illetve módosítások történtek a lőtt vad és a vadhús kezelésében, kiemelten támogatják például a vadhús helyi értékesítését. 

A Nemzeti Vidékfejlesztési Stratégia révén is az élhetőbb magyar vidék támogatása a cél, és ebben a vadgazdálkodás is komoly szerepet játszhat.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárium 2020 Konferencia

  Az agrárium jelen és jövője

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu